Новите соларни панели би можеле да бидат од ултра тенок и лесен материјал

Published by Zoran Mitreski on

Во тек е трка во соларното инженерство за создавање речиси неверојатно тенки, флексибилни соларни панели. Истражувачите од Универзитетот Стенфорд постигнаа рекордна ефикасност во ветувачка група на нови, ултратенки фотоволтаични материјали.
Направени со употреба на дихалкогениди на преодни метали (TMDs), материјалите апсорбираат ултра високи нивоа на сончева светлина што ја погодува нивната површина во споредба со другите соларни материјали. Овие материјали обезбедуваат неверојатно лесна алтернатива на соларните панели базирани на силикон.
Потрагата по нови материјали е неопходна затоа што силиконот – кој сочинува 95% од соларниот пазар денес – е премногу тежок, гломазен и крут за апликации каде што флексибилноста, лесната тежина и високата моќност се предочени, како што се уреди за носење и сензори или воздушната и електричните возила.
Тимот од Стенфорд успеа да произведе активна низа дебела само неколку стотици нанометри. Низата вклучува фотоволтаичен TMD волфрам дизеленид и контакти од злато обвиткани во слој од спроводлив графен кој е дебел само еден атом. Сè што е сместено помеѓу флексибилен полимер кој личи на кожа и антирефлектирачки слој кој ја подобрува апсорпцијата на светлината. Кога целосно ќе се склопат, самите TMD ќелии се дебели помалку од шест микрони. Потребни се 15 слоеви за да се достигне дебелината на едно парче хартија.
„Замислете автономен дрон кој се напојува со сончева низа на крилото што е 15 пати потенка од парче хартија“, рече Кооша Насири Назиф, докторант по електротехника на Стенфорд и ко-водач на студијата. „Тоа е ветувањето на TMDs“.
Новиот прототип на Стенфорд постигнува 5,1% ефикасност на конверзија на енергија, највисока пријавена за ќелии од овој вид. Сепак, истражувачите предвидуваат дека практично би можеле да достигнат 27% ефикасност со оптички и електрични оптимизации.
Дополнително, прототипот реализираше 100 пати поголем сооднос моќност-тежина од сите TMD кои сè уште се развиени. Неговата специфична моќност, пак, е 4,4 вати по грам, што е споредлива со другите соларни ќелии со тенок филм на денешницата. Истражувачите ја процениле практичната граница на нивните TMD ќелии на извонредни 46 вати на грам.
Покрај тоа, TMD се стабилни и сигурни на долг рок и не содржат токсични хемикалии. Тие се исто така биокомпатибилни, така што може да се користат во апликации за носење кои бараат директен контакт со човечка кожа или ткиво.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *