Новите правила за енергетска ефикасност при изградба на новите објекти

Published by Zoran Mitreski on

Регулаторите во Калифорнија изгласаа барање од градежниците да ја вклучат соларната енергија и батериите во многу нови комерцијални објекти, како и станбени проекти со високи згради. Тоа е најновата иницијатива во енергичните напори на државата да го забрза преминот од фосилни горива во алтернативни извори на енергија.
Енергетскиот план, кој ќе стапи на сила на 1 јануари 2023 година, исто така, бара новите домови да се поврзат со системи на начин што ќе го олесни, па дури и поттикне претворањето на греењето на природен гас и апаратите со електрични извори.
„Иднината што се обидуваме да ја изградиме заедно е иднина надвор од фосилните горива“, рече Дејвид Хохшилд, претседател на Комисијата за енергетика. „Големите промени бараат сите ние заедно да ја играме улогата во градењето на оваа иднина“.
Комерцијалните згради што би биле вклучени во програмата се: хотели, канцеларии, медицински канцеларии и клиники, продавници за малопродажба и намирници, ресторани, училишта и граѓански простори како театри, аудиториуми и конвенциони центри.
Одредбите ќе ги надополнат барањата што стапија на сила минатата година со кои се наложува новите домови за едно семејство и повеќесемејните живеалишта до три ката да вклучуваат соларна енергија.
Домовите и деловните субјекти користат речиси 70 проценти од електричната енергија во Калифорнија и се одговорни за една четвртина од нејзините емисии на стакленички гасови, според комисијата. Во него се вели дека одобрените предлози ќе ги намалат емисиите на штетни гасови во текот на 30 години колку што би загадиле речиси 2,2 милиони автомобили за една година.
Се очекува секое зголемување на трошоците за изградба да биде минимално, соопшти Комисијата за енергетика. Додавањето соларна енергија и складирање за време на изградбата се смета за поисплатливо, отколку тоа да биде изведено при доградба.
Калифорнијците почувствуваа итна потреба да се оддалечат од користењето фосилни горива, бидејќи климатските промени доведоа до екстремни временски услови, што придонесе за некои од најразорните пожари во историјата на државата. И надвор од намалувањето на емисиите на јаглерод, соларната енергија е прифатена како начин за справување со затемнување.
Комуналните претпријатија во сопственост на разни инвеститори ја прекинаа струјата дури една недела за да спречат електричната опрема да започне пожари. Така, потрошувачите се повеќе бараат соларни панели и батерии како секундарни извори на енергија.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *