Новите соларни ќелии произведуваат 1.000 пати поголема моќност

Published by Zoran Mitreski on

Скоро секоја недела, науката објавува напредок во ефикасноста на соларните ќелии.
Сега, истражувачите од Универзитетот Мартин Лутер од Хале-Витенберг (Германија), открија дека производството на енергија на фероелектрични кристали во сончевите ќелии може да се зголеми за фактор илјада, ако се распоредени три различни материјали во мрежа способна за производство на електрична енергија .
За да се постигне ова зголемување на производството на електрична енергија, истражувачите создадоа кристални слоеви на бариум титанат, стронциум титанат и калциум титанат, кои ги поставуваа наизменично еден врз друг, одделувајќи ги позитивните и негативните полнежи во истиот фотоволтаичен уред. Овој аранжман може значително да ја зголеми ефикасноста на соларните панели.
Повеќето соларни ќелии во моментов се базираат на силикон, но нивната ефикасност е ограничена. Ова ги поттикна истражувачите да испитаат нови материјали, како што се фероелектрици како бариум титанат, мешан оксид направен од бариум и титаниум.
За разлика од силициумот, за фероелектричните кристали не е потребен т.н. PN- спој за да се создаде фотоволтаичен ефект т.е. нема позитивно и негативно допирани слоеви, што го прави производството на соларни модули многу полесно.
Сепак, чистиот бариум титанат, фероелектричен кристал, не апсорбира многу сончева светлина, и следствено, генерира релативно ниска фотонапонска струја. Експериментирајќи со различните комбинации на материјалите, истражувачите откриле дека комбинирањето на екстремно тенки слоеви од различни материјали значително го зголемува приносот на сончевата енергија.
„Овде е важно што фероелектричниот материјал се менува со параелектричен материјал. Иако последниот нема одделени полнења, тој може да стане фероелектричен под одредени услови, на пример, при ниски температури или кога неговата хемиска структура е малку изменета “, објаснува физичарот д-р Акаш Батнагар од Центарот за иновации на МЛУ, СиЛи-нано.
Батнагар и неговиот тим го вградија батанскиот титанат помеѓу титанат на стронциум и титанат на калциум. Ова беше постигнато со испарување на кристалите со ласер со голема моќност и нивно повторно поставување на носачи на подлоги. При овој процес се произведе материјал изработен од 500 слоеви со дебелина од околу 200 нанометри.
Во споредба со чистиот бариум титанат, новиот фотоелектричен материјал озрачен со ласерска светлина имаше проток на струја 1.000 пати посилен и поефикасен, дури и со намалување на пропорцијата на основниот елемент на смесата за скоро две третини.
„Интеракцијата помеѓу решетките слоеви се чини дека доведува до многу поголема ефикасност – со други зборови, електроните можат полесно да течат поради возбудувањето од светлинските фотони“, објаснува Батнагар. Мерењата исто така покажаа дека овој ефект е многу силен: тој остана скоро константен во период од шест месеци.
Сега мора да се направат понатамошни истражувања за да се открие што точно го предизвикува извонредниот фотоелектричен ефект. Батнагар е уверен дека потенцијалот што го демонстрира новиот концепт може да се искористи за практична примена во соларните панели.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *