Нова ултра компактна камера со големина на зрно сол

Published by Zoran Mitreski on

Научната генијалност значи дека камерите продолжуваат да стануваат се помали и помали, а најновата што се појавува не само што е неверојатно мала – со иста големина како зрно сол – таа исто така може да произведе слики со многу подобар квалитет од многу други ултра компактни камери.
Користејќи ја технологијата позната како метаповршина, која е покриена со 1,6 милиони цилиндрични столбови, камерата може да снима фотографии во целосна боја кои се исто толку добри како и сликите направени со конвенционални леќи околу половина милион пати поголеми од оваа конкретна камера.
И супер-малата камера има потенцијал да биде од помош во цела низа сценарија, од помагање на минијатурни меки роботи да го истражуваат светот, до давање на експертите подобра идеја за тоа што се случува длабоко во човечкото тело.
За оваа специфична задача за снимање RGB слики со големо видно поле, претходно не беше јасно како да се кодизајнираат милионите нано-структури заедно со алгоритми за пост-обработка.
Понатаму, тие алгоритми може да се користат за повеќе од само подобрување на сликата. Тие би можеле да бидат распоредени за автоматско откривање на одредени предмети што ги бара камерата, како знаци на болест во човечкото тело.
„Беше предизвик да се дизајнираат и конфигурираат овие мали микроструктури за да го направат она што го сакате“, вели компјутерскиот научник Итан Ценг од Универзитетот Принстон во Њу Џерси.
Таа обработка се додава на конструкцијата на метаповршината која ги заменува вообичаените заоблени стаклени или пластични леќи со материјал широк само половина милиметар. Секој од 1,6 милиони цилиндрични столбови беше индивидуално дизајниран за најдобро да го сними она што е пред камерата, со пресметковно моделирање што се користи за да се изработи оптималната конфигурација.
Силициумскиот нитрид налик на стакло од кој е направена метаповршината е материјал кој се вклопува во конвенционалните процеси на производство на електроника, што значи дека не би требало да биде премногу тешко да се зголеми производството на овие супер мали камери користејќи процедури и опрема што веќе е позната.
Така, иако има уште многу работа за да се пренесе ова од лабораторија до комерцијална производна линија, знаците се добри дека тоа е можно. Штом тоа ќе се заврши, ќе имаме пристап до супер-мали камери кои всушност можат да направат пристојна слика.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *