Нов Европски енергетски проект за 95 GW соларна и 67 GW водородна енергија

Published by admin on

Вкупно 30 големи компании од цела Европа по двегодишно доверливо истражување и подготовка, ги поставуваат темелите да создадат HyDeal Ambition, пионерски проект со седиште во Шпанија, кој ветува дека ќе обезбеди 100% зелен водород за 1,5 € / кг до 2030 година, вклучувајќи го транспортот и складирањето, што одговара на сегашната цена на „сивиот“ водород произведен со фосилно гориво.
Иницијативата е планирана да започне во 2022 година и има за цел да достигне 95 GW соларни и 67 GW капацитет за електролиза до 2030 година. Ова би значело производство на 3,6 милиони тони годишно зелен водород за корисници на енергија, индустрија и мобилност, дистрибуирани преку мрежата за транспорт и складирање на гас. Овој капацитет е приближно еквивалентен на два месеца потрошувачка на нафта во Шпанија.
Главниот транспортер и оператор на гас на шпанска територија, Енагас, објаснува дека целта на HyDeal Ambition го надминува едноставното производство на зелена енергија, бидејќи нејзините конкурентни трошоци ќе овозможат на потрошувачите да им се нуди зелен водород со 1,5 € / кг до 2030 , „Тоа е, по иста цена како и сегашните фосилни горива“, според Енагас.
Од плановите на шпанската влада да достигне 4 GW инсталиран капацитет на електролизатор до 2030 година и да инвестира 1,5 милијарди евра во развој на зелен водород до 2023 година, бројни компании ги објавија своите планови за инвестиција во овој сектор.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *