Нов дизајн на агроволтаици

Published by Zoran Mitreski on

Развиена од кинески истражувачи, новата методологија на дизајн се состои од користење на метални држачи како монтажни конструкции, конвенционални соларни панели и жлебна стаклена плоча поставена помеѓу соларните панели. Според неговите креатори, тој обезбедува просечниот приход на земјоделецот да се зголеми за 5,14 пати, вклучувајќи го и бизнисот за производство на соларна енергија.
„Системот има цена што е 10% повисока од конвенционалниот агроволтаичен проект, но подобрениот принос обезбеден со оптимизираното управување со осветлувањето ќе ја компензира оваа малку повисока инвестиција“, рече ко-авторот на истражувањето, Јан Ингенхоф, за магазинот ПВ.
Во однос на економската изводливост, систем развиен со предложениот пристап треба да се изгради по цена од приближно 715 евра за инсталиран kW и годишен трошок за одржување од околу 6,5 евра по kW.
Металните загради се поставени на столбови доволно високи за да овозможат раст на високи растенија и употреба на голема земјоделска механизација. Оптималниот агол на навалување за модулите беше одреден на 23 степени, што истражувачката група го опиша како добар компромис помеѓу производството на електрична енергија и трошоците за изградба.
Ваквиот систем обезбедува подобри услови за одгледување на некои растенија. На пример, жетвата во артишок во Ерусалим се зголеми за над 20%. Причината за ова може да се должи на подобрата влага на почвата што се задржува во просторот на објектот, или дека растението може да остане под фотосинтеза помеѓу 11:00 и 14:00 часот во добри денови на сончево зрачење, што обично влегува во хибернација за растението, бидејќи фотосинтезата на лисјата достигнува максимум во доцните утрински часови.
Некои од растенијата, исто така, пораснаа под системот опремен со дополнителни ЛЕД светилки напојувани од соларните панели, што им овозможи на растенијата дополнително време од 2 часа светлина секој ден во споредба со другите третмани, така што содржината на растворлив шеќер во зелената салата се зголеми за 72,14%, а содржината на нитрати се намали за 21,51%.
Вклучувајќи го и производството на сончева енергија, системот покажа дека просечниот приход на земјоделецот се зголемува за 5,14 пати и изврши висок сооднос на еквивалент на земјиште, што е мерка за продуктивноста и ефективноста на меѓусебната култура. Исто така, ги подобри економските придобивки на земјоделското земјиште по хектар.
Консултација, Проектирање, изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *