Нортволт и Цинис ќе го претворат отпадот од батерии во одржливо ѓубриво

Published by Zoran Mitreski on

Отпадот од производството остава празнина во перцепцијата за одржливост на батериите. Меѓутоа, Нортволт се здружи со една млада шведска компанија за најдобро да го искористи отпадот од производството на батерии, а исто така помогна да се декарбонизира индустријата за ѓубрива.
Во гигафабриката на компанијата „Ett“ во северна Шведска, производителот на ѓубрива ќе отвори продавница за ѓубриво добиено од разградување на батериите.
Отпадот од производството на батерии може да биде клучна одржлива состојка за да растат растенијата побрзо. Нортволт, производител на батерии со седиште во Шведска, основан со методи на кружно производство, соработува со Цинис Фертилајзер, шведска стартап компанија која произведува одржливо ѓубриво од отпадни индустриски производи што ги добива од производители на батерии и хартија.
Според договорот, производителот на батерии ќе обезбедува 200.000 тони натриум сулфат годишно на производителот на ѓубрива. Материјалот е еден вид сол што може да се поврати за време на производството на батерии. За таа цел, Нортволт дизајнираше нова технологија за третман на вода во својата Гигафабрика „Ett“ во Скелефте, Шведска, која е развиена со прецизно подесување на чекорите за производство на катоди на Нортволт.
За време на производството на електродата активен материјал на неговите ќелии NMC, се произведува отпадна вода што содржи амонијак и метали. Новиот капацитет може да го обнови амонијакот од оваа вода за пренамена во производството на батерии. По понатамошна филтрација, металите се отстрануваат оставајќи кашеста маса со високо концентриран натриум сулфат (Na2SO4). Кашеста смеса потоа се суши и кристализира пред да се испрати во Цинис за производство на најеколошкото минерално ѓубриво во светот.
Компаниите набавуваат пепел богат со хлорид што мелниците за хартија и целулоза го собираат во електростатички таложници, натриум сулфат од Нортволт, како и калиум хлорид од други индустриски капацитети.
Со набавка на суровина за нивното ѓубриво од индустриски отпадни производи од индустријата за целулоза и хартија, како и од производството на батерии, Цинис Фертилајзер вели дека може да ја намали потрошувачката на енергија во своето работење за 50%. Со пренамена на хемикалиите што се сметаат за отпад во други индустрии, производството на ова ѓубриво ќе произведе 75% помалку јаглерод диоксид од конвенционалните еквиваленти.
„Ние споделуваме заедничка цел со Нортволт: создавање производи со додадена вредност за иднина без фосилни горива“, рече извршниот директор на Цинис, Јакоб Лидберг. „Преку ова ново партнерство, ќе произведеме ѓубриво без фосилни компоненти со приближно нула јаглероден отпечаток и ќе дадеме уникатен придонес кон обезбедување поодржливо земјоделство“.
Прецизен датум за прва испорака на натриум сулфат од Нортволт до Цинис не е одреден како дел од договорот. Во следните две години, сепак, ќе изградат две фабрики за ѓубриво во северна Шведска. Електричната енергија потребна за производство на ѓубривата ќе биде обновлива, велат од компанијата. Засега, третманот на отпадните води ќе се користи само во шведскиот објект, бидејќи е дизајниран да се справува со отпадот од производството на активни материјали со електроди.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *