Нигерија – промотор на обновливи извори на енергија во руралните средини

Published by Zoran Mitreski on

Нигерија ги зголемува своите напори за промовирање на обновливи извори на енергија и електрична енергија во руралните средини, како што беше објавено на онлајн конференцијата „Инвеститорите за обновување на Нигерија 2021“.
Конференцијата, одржана од 31 март до 1 април, им обезбеди на учесниците можност да се запознаат со иднината на пазарот на обновлива енергија. Плановите на нигериската влада да генерира електрична енергија со соларна енергија, користејќи го големиот потенцијал на Нигерија да снабди недостиг на електрична енергија и да поттикне инвестиции во проекти за соларна енергија во многу рурални села за подобрување на образованието, водоснабдувањето, здравството, земјоделството, трговијата и безбедноста.
И покрај тоа што е водечка економија на африканскиот континент во однос на БДП (443 милијарди американски долари), инсталираниот електричен капацитет во Нигерија не надминува 12.522 MW во 2020 година, бидејќи само 36% од населението во руралните области има пристап до електрична енергија. Федералната влада се надева дека ќе ја подобри состојбата преку Проектот за електрификација во Нигерија, финансиран од Светска банка и Африканската банка за развој, и плановите да се обезбедат 20% од произведената електрична енергија од обновливи извори на енергија до 2030 година.
Учесниците на конференцијата ги разгледаа напорите на владата на Нигерија во областа на обновлива енергија и идните проекти во областа на соларни фотоволтаици, енергија од ветер, геотермална енергија, хидроенергија и биомаса. Како и нови технологии, интегрирани енергетски решенија, системи за складирање и други индустриски и комерцијални апликации и напори за унапредување на дистрибуцијата на енергија, решенија надвор од мрежата и распоредување на мали мрежи.
Нигерија е опремена со изобилство и разновидни енергетски ресурси, и конвенционални и обновливи и неодамна инвестираше над 20 милијарди УСД во проекти за соларна енергија. Ова на крајот може да и обезбеди на земјата доволен капацитет да ги исполни амбициите за целосно национално ниво на електрификација, урбано и рурално.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *