Неискористен огромен сончев потенцијал за инсталации на станбени покриви

Published by Zoran Mitreski on

До крајот на 2020 година, околу 1,3 милиони фотоволтаични системи беа инсталирани на едно и две семејни куќи во Германија. Анализата на EUPD Research ја потврдува целокупната заситеност од 11%.
Само во 2020 година, рекорден број од 150.000 приватни домаќинства одлучија да ја користат енергијата на сонцето и да создаваат зелена електрична енергија на самото место со сопствен фотоволтаичен (PV) систем. Ова е еколошки неопходно за успешна енергетска транзиција и има финансиски позитивен ефект за операторот на централата.
Оценките од почетокот на годината покажуваат просечна цена на електрична енергија за приватни домаќинства од 31,89 евро центи за киловат час.
Тековната студија на германскиот фотоволтаичен пазар од консултантската агенција со седиште во Бон, EUPD Research, во име на производителот за складирање на енергија E3 / DC, покажува дека до крајот на 2020 година има 1,3 милиони фотоволтаични системи на германски едносемејни и двосемејни куќи. За да се пресмета постојниот сончев потенцијал, потребно е да се одредат соодветните области каде се планирани изведбите на покривите.
Во руралните области, поради поголемите зрачења и помалку сенка, мнозинството единечни и двосемејни куќи се погодни за изградба на фотоволтаичен систем, додека во урбаните области потенцијалот е ограничен на половина од овие типови на покриви. Генерално, ова резултира со бројка од 11,7 милиони едно-и две семејни куќи погодни за фотоволтаичен систем.
 
Измерено според бројот на соодветни покривни површини, анализата на ЕУПД открива отворен потенцијал од 89 проценти за еднокреветни и двосебни куќи во Германија. Во регионалната анализа се забележува дека во јужна Германија стапките на заситеност на ниво на област се највисоки. За разлика од ова, уште поголем потенцијал е неизбежен во источна Германија. Во споредба ширум Германија, областа Стендал во Саксонија-Анхалт покажува најниска заситеност со стапка од само 3,4 проценти.
Секоја споредба на инсталирани фотоволтаични системи меѓу Германија и Македонија е апсурдна дури и да се спомени, поради неспоредливите разлики пренесени во регулативите преку Законот за Енергетика, иако имаме дури до 70% повисоко сончево зрачење отколку што е во Германија.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *