Нано дијамантска батерија направена од нуклеарен отпад

Published by admin on

Стартапот НДБ со седиште во Калифорнија претстави нуклеарна отпадна батерија која има животен век над 28.000 години. Нано-дијамантската батерија се напојува од радиоактивни изотопи што се користат во нуклеарните реактори.
Радиоактивното јадро на батеријата е заштитено со неколку слоеви на синтетички дијаманти, еден од најтешките материјали што можат да се оштетат или скршат.
Енергијата се апсорбира од дијамантот преку нееластична дисперзија, која се користи за производство на електрична енергија.
Нано-дијамантски батерии може да се користат за напојување на уреди и машини од сите големини, од авиони и ракети до електрични возила и паметни телефони.
Нима Голшарифи, извршен директор и ко-основач на НДБ, рече: „Како членови на општеството, ние сме исклучително загрижени за благосостојбата на планетата и сме фокусирани на спасување на нашата планета за идните генерации“.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *