Најубавите и најодржливи станици за полнење на ЕВ во светот

Published by Zoran Mitreski on

Архитектонската фирма COBE со седиште во Копенхаген само што ги претстави најверојатно најубавите и најодржливите станици за полнење електрични возила во светот.
Изградени целосно од материјали што може да се рециклираат и се напојуваат со соларна енергија, овие ултра-брзи станици за полнење не само што го полнат возилото за само 15 минути, туку исто така им нудат на возачите пријатно место за одмор и релаксација.
Првата станица за полнење на ЕВ дизајнирана од ЕВБ беше инсталирана на автопатот Е20 во данскиот град Фредериција, со уште 47 планирани покрај скандинавските автопати: уште седум во Данска, 20 во Шведска и 20 во Норвешка.
Станицата за полнење Фредериција има „шумичка“ од 12 „дрвја“ со крошна од 400 квадратни метри. Данското друштво за зачувување на природата помогна да се изберат насадите што ја опкружуваат станицата за полнење за да го подобрат биодиверзитетот и да создадат смирувачка атмосфера „слична на Зен“, радикално различна од традиционалната поставка на бензинските пумпи.
„Електричните возила се патот кон иднината“, рече Ден Стубергард, архитект и основач на COBE. „Со нашиот дизајн, им нудиме на возачите на ЕВ тајм-аут и можност за ментално полнење во зелена оаза. Енергијата и технологијата се зелени, затоа сакавме архитектурата, материјалите и концептот да го рефлектираат тоа. Значи, дизајниравме станица за полнење во одржливи материјали поставени во чиста, мирна околина со дрвја и насади што им нудат на луѓето доза на внимателност на автопатот“.
Дизајнот на фирмата за ултра-брзата станица за полнење ЕВ ја доби наградата за инфраструктура на Данските награди за зграда во 2018 година и се спроведува низ Скандинавија со поддршка од проектите на Комисијата на ЕУ.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *