Најмоќната плимска турбина започнува да произведува чиста енергија

Published by Zoran Mitreski on

O2 на Orbital Marine Power, најмоќната плимска турбина во светот, започна со производство на електрична енергија поврзана со мрежата во Европскиот морски енергетски центар (EMEC) во Оркни.
Иновативната, пловечка турбина беше влечена до Оркни во јуни пред да се закотви во брзите води на Warness, каде што подводниот кабел ја поврзува морската единица од 2MW со локалната копнена електрична мрежа и започна со работа.
Произведен и лансиран во Данди во почетокот на годината, пред да се влече до Оркни, О2 е првата комерцијална турбина на Орбитал. Пловечката турбина е долга 74 метри и тежи околу 680 тони. Се очекува во следните 15 години да работи во водите кај Оркни со капацитет да ја задоволи годишната побарувачка за електрична енергија од околу 2.000 куќи во Обединетото Kралство со чиста, предвидлива моќност од водите што течат брзо и да ги намали емисиите на СО2 за 2,2 тони годишно. Електричната енергија се снабдува преку подводен кабел на задниот дел од конструкцијата.
Однадвор, О2 наликува на авион. Има турбина со моќ од 2 MW од двете страни на нејзиниот корпус со 10-метарски сечила што ја зафаќаат проточната енергија на плимата над зафатена површина од повеќе од 600 квадратни метри. Пловечката станица е прикачена на морското дно со четири сидра.
„Ова е голема пресвртница за О2 и би сакал да го пофалам целиот тим во Орбитал и нашиот синџир на снабдување за безбедно и успешно изведување на овој пионерски проект за обновлива енергија“, рече Ендрју Скот, извршен директор на Орбитал. „Нашата визија е дека овој проект е поттик за искористување на ресурсите на плимата и осеката низ целиот свет за да играат улога во справување со климатските промени, додека создаваат нов индустриски сектор со ниско ниво на јаглерод“.
Изградбата на турбината О2 е овозможена со јавно финансирање преку платформата за етички инвестиции. Исто така, беше поддржана од шкотската влада преку фондот за предизвици на енергијата на солидната плима. Проектот О2 доби финансирање од програмата за истражување и иновации на Европската унија Хоризонт 2020 во рамките на проектот FloTEC и од Европскиот фонд за регионален развој преку програмата Интеррег северо-западна Европа во рамките на проектот ИТЕГ.
Orbital Marine Power сега планира да ги зголеми операциите со инсталации со повеќе MW. И трошоците се очекува значително да се намалат со воведувањето на технологијата.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *