Можеме да произведиме водород од природен гас толку евтино што би можеле да го добиеме бесплатно

Published by Zoran Mitreski on

Американскиот старт-ап H Quest вели дека развил процес без емисија на штетни гасови што ќе произведе водород од природен гас по толку ниска цена што би можел да го даде бесплатно H2.
Ова се случува затоа што технологијата исто така ќе произведува производи и хемикалии базирани на јаглерод во исто време со водородот, а приходите од продажба ќе бидат доволни за да се направи профитабилен секој проект.
Технологијата за пиролиза на микробранова плазма развиена од H Quest со седиште во Питсбург, користи електрична енергија за да генерира микробранови што го преместуваат метанот (CH4) во плазма состојба, оделувајќи ги атомите на водородот и започнувајќи верижна реакција која создава цврст јаглерод или петрохемиски соединенија како што е ацетилен (C2H2) и етилен (C2H4).
„Благодарение на високата вредност на јаглеродниот копродукт, под моментално високите цени на природниот гас и електрична енергија, H Quest во суштина може да го даде водородот бесплатно, а сепак да оствари профит“, вели извршниот директор Јоргос Скопцов за Recharge.
Природниот гас се користи за производство на најголем дел од водородот што моментално се користи низ целиот свет денес во секторите за ѓубриво, рафинирање на нафта и хемикалии, при што во процесот на реформа на пареата од метан се произведува од 9 – 12 тони СО2 по тон Н2.
Тоа е затоа што молекулите на јаглерод се комбинираат со кислород во воздухот, но го вадат воздухот од равенката и метанот ќе се подели на водород и цврст јаглерод.
Микробрановите на H Quest бараат четири пати помалку електрична енергија отколку што е потребно за процесот на електролиза на зелениот-водород кој ги дели молекулите на водата во H2 и кислород, вели компанијата.
Постојат многу форми или алотропи од чист јаглерод кои се разликуваат според начинот на распоредување на атомите, вклучувајќи и дијаманти, црна боја која се користи во производството на гуми, мастила за печатачи, армирана пластика, батерии, графит користен во моливи, графен листови со дебелина од еден атом, и јаглеродни наноцевки кои се најсилниот материјал досега откриен.
Според информациите што ги гледа Recharge, графитот со низок квалитет чини околу 5 долари/кг, графенот е околу 175 долари за килограм, додека јаглеродните наноцевки може да достигнат цена до 2.300 долари/кг.
Со толку многу фокусирани на чистиот водород низ целиот свет во моментов, компаниите за нафта и гас кои работат на синиот водород, не можат да се зафатат и ги складираат сите емисии на СО2, ама зошто на никој друг не му текнало да користи микробранови на овој начин?
„Проблемот е што всушност е многу тешко да се загрее нешто со микробранови печки“, вели Скопцов. „Водата е одлична во микробранова печка, но мразот воопшто не се загрева во неа. Особено индустриските материјали – хемикалии, масло, органски материјали кои невозможно е ефикасно да се загреат во микробранова печка.
„Не го измисливме процесот на создавање микробранова плазма. Но, она што го направивме е да развиеме начин тој да биде индустриски релевантен“.
Микробрановите печки во домовите на луѓето работат со помош на електронска цевка наречена магнетрон за производство на микробранови, што е форма на електромагнетно зрачење со кратки бранови должини и екстремно високи фреквенции до 100GHz (100 милијарди осцилации, или вибрации во секунда). Овие микробранови предизвикуваат вибрации на молекулите на водата во храната со голема брзина, предизвикувајќи нејзино загревање.
Тоа е истиот основен механизам во H Quest процесот. Магнетрон емитува микробранови на 2.4GHz на метан, предизвикувајќи неколку слободни електрони во природата што се појавуваат во гасот кои брзо вибрираат, предизвикувајќи ги да се судрат со други електрони, кои потоа се ослободуваат од тој судир, предизвикувајќи верижна реакција која на крајот ослободува многу повеќе електрони.
H Quest треба да го заврши пилот – проектот во следните 18 месеци, кој ќе може да произведе 250 килограми тиркизен водород и 750 килограми јаглерод дневно.
Првиот комерцијален проект е проектиран да чини 3-5 милиони USD.
Трошоците за работа зависат од цената на зелената електрична енергија и природниот гас „добиваме околу 40% поврат на капитал годишно од овој прв комерцијален проект“, вели Скопцов.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *