Мини нуклеарните реактори остануваат во трката за чиста енергија

Published by Zoran Mitreski on

СЕУЛ-Јужна Кореја ги прифати мини реакторите како дел од владиниот пристап кон постигнување неутралност на јаглеродот, иако овој потег ги попречуваше претходните ветувања на претседателот Мун Јае-ин за повлекување на нуклеарната енергија.
Малите модуларни реактори, или SMRs, ќе бидат развиени првенствено во научниот истражувачки центар Мунму Даеванг, кој треба да се отвори во 2025 година во градот Гионгџу. Владата издвои 281 милиони американски долари за изградба, а целиот проект се очекува да чини над 500 милиони долари.
„Нашата земја дополнително ќе ја развива нуклеарната технологија како движечка сила за енергија и економија“, рече премиерот Ким Бу-киум на церемонијата на поставување камен-темелник кон крајот на јули.
Во комплексот ќе бидат сместени 16 истражувачки капацитети. Освен SMR, истражувачкиот центар ќе истражува технологија за складирање нуклеарен отпад и демонтирање реактори.
Единствениот SMR генерира помалку од 5% од електричната моќност на конвенционалната нуклеарна централа. Овој реактор е потопен во базен со вода, аранжман што се смета за побезбеден од оној на обичните реактори. SMRs исто така ги намалуваат трошоците бидејќи критичните компоненти можат да се направат во фабриките и да се соберат на лице место.
Русија започна со комерцијално работење на СМР. САД и Велика Британија спроведуваат истражување и развој на реакторите од мал обем. Минатото лето, модел од американскиот стартап NuScale Power доби одобрение за дизајн од американската нуклеарна регулаторна комисија.
Јужнокорејскиот Doosan Heavy Industries & Construction, кој поседува експертиза за производство на турбини и други компоненти на SMR, учествува во проектот на NuScale. Сеул ги користи универзитетите и истражувачките институции поврзани со државата за да го унапреди истражувањето и развојот во нуклеарната енергија од следната генерација.
Но, дури и ако технологијата SMR е целосно воспоставена, владата најверојатно ќе помине многу време во преговори со локалното население пред да добие земја за новите реактори. Отстранувањето на нуклеарниот отпад останува предизвик во Јужна Кореја, а заштитата од тероризам ќе биде императив.
Мун ја освои претседателската функција во 2017 година делумно со кампања против нуклеарната енергија. Откако беше на функцијата, Мун рече дека ќе ги откаже плановите за изградба на нуклеарни централи и ќе им забрани на старите објекти да го продолжат работењето.
Но, тој се повлече од тие декларации откако експертите се спротивставија против планираните откажувања на фабриките што се веќе во изградба. Администрацијата, исто така, ги рестартираше погоните што беа суспендирани за инспекции, откако бизнисите и потрошувачите се пожалија на затегнато снабдување со електрична енергија и покачување на стапката.
Јужнокорејските нуклеарни централи работеа со 67% од капацитетот во 2018 година, од над 80% пред инаугурацијата на Месечината во 2017 година. Но, бројката се врати на 75% од 2020 година.
Нуклеарната енергија учествуваше со 18,2% од енергетскиот микс во Јужна Кореја минатата година, трета по категорија по течен природен гас со 32,3% и јаглен со 28,1%.
Мегасоларните фарми не се инсталираат, затоа што Јужна Кореја располага со многу мала слободна и неискористена земјена површина.
Консултирање, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *