Манта, едрилица за чистење на морските води од пластичен отпад

Published by Zoran Mitreski on

Секоја година, околу осум милиони тони пластика завршуваат во океаните. Според ОН, ако ништо не се преземе, до 2050 година во океаните ќе има повеќе пластичен отпад отколку риба.
Уморен да ги удира овие пловечки објекти за време на неговите трки и да гледа како рајските места се претвораат во депонии, францускиот океански авантурист Иван Бурњон решил да се бори против ова глобално зло. Тој и неговиот тим го дизајнираа Манта, џиновски катамаран кој собира пластика а се напојува со обновлива енергија. Морскиот брод буквално собира пластично ѓубре и го претвора во гориво за да му помогне на бродот да го напојува.
Иван Бурњон – кој има долгогодишно искуство во кариера во тркачки бродови со едрење низ светските океани – е мозокот зад потфатот. Постојаното зголемување на средбите со пловечките полиња со ѓубре во океанот го инспирирало да го започне проектот SeaCleaners и да го изгради Манта, катамаран долг 56 метри кој се напојува со комбинација на напредна технологија за едра и електрични мотори.
Џиновскиот едреник ќе биде првиот од ваков вид способен за собирање, преработка и враќање на големи количини морски пластичен отпад. Изграден од нискојаглероден челик, Манта располага со прилагоден електричен хибриден погонски систем кој овозможува маневрирање со мала брзина за чувствителни операции (како што се влез и излез од пристаништата), како и собирање отпад, што се врши на 2 или 3 морски јазли. Агилен и енергетски ефикасен, може да достигне максимална брзина од над 12 јазли.
Околу 500 kW обновлива енергија на бродот се генерира преку две турбини на ветер, 500 квадратни метри фотоволтаични соларни панели, два хидрогенератори под чамецот и единица за конверзија од отпад во енергија (WECU). Напојувањето од обновливи извори на енергија ќе му овозможи на Манта да работи 75% од времето автономно, без користење фосилни горива и со минимален еколошки отпечаток.
Благодарение на уникатната комбинација на средства за собирање, ќе може да собира и пловечки макро-отпад и помали отпадоци од 10 милиметри нагоре и до еден метар длабочина. Во зависност од густината и близината на слоевите отпад, бродот може да собира од 1 до 3 тони отпад на час, со цел да собира од 5 до 10.000 тони годишно.
Манта е првиот автономен работен чамец способен да обработува 90 до 95% од собраниот пластичен отпад додека е на море. Транспортерите за собирање отпад – слични на системот за бродови Interceptor од третата генерација на проектот Ocean Cleanup – го носат отпадот на бродот. Единицата за селектирање отпад рачно го одвојува отпадот според неговиот тип. Единицата за конверзија од отпад во енергија потоа го претвора собраниот отпад во електрична енергија преку процесот на пиролиза, што, пак, ја напојува целата електрична опрема на Манта. Овој еколошки метод испушта минимум CO2 или други загадувачи во воздухот.
Покрај тоа, тој може да биде домаќин на меѓународни научни мисии, благодарение на неговите истражувачки капацитети на бродот. Од 6 до 10 научници во исто време можат да дојдат на Манта за задачи на бродот. Собраните податоци ќе бидат целосно достапни преку Open data.
Манта ќе интервенира главно во Азија, Африка и Јужна Америка во стратешки области каде што загадувањето со морската пластика е особено густо. Бродот исто така ќе може брзо да интервенира во загадени области по природна или климатска катастрофа (циклони, цунами, итн.).
Бродоградилиштето допрва треба да биде потврдено, но Бурњон процени двегодишна изградба на првиот модел, а испораката е закажана за крајот на 2024 година. Проектот SeaCleaners се приклучува на бранот нови иницијативи насочени кон чистење на океаните од пластика во последните години како што е проектот Ocean Cleanup.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *