Ласерско заварување на фотонапонски ќелии

Published by Zoran Mitreski on

Fraunhofer ISE разви ласерски процес кој флексибилно ги поврзува соларните ќелии Perc и Topcon без собирници преку алуминиумска фолија. Таканаречената технологија Foilmet не бара спроводливи лепила или лемење. Ова ја намалува потрошувачката на сребро за 30 проценти.
Според Fraunhofer ISE, механички флексибилното поврзување овозможува не само заоблен дизајн на жицата, туку и распоред како ќелии со ќерамиди за максимална ефикасност на модулот. Дополнително, спојувањето на ќелиите со мало растојание меѓу нив, што е вообичаено во масовното производство, станува изводливо за најекономичната конструкција на модулот. Во Intersolar Europe, институтот претстави низа соларни ќелии составен од 30 ќелии кои беа меѓусебно поврзани со помош на ласерски процес.
Во новиот концепт за интерконекција базиран на ласер, тенка лента од алуминиумска фолија ги поврзува соседните ќелии една со друга. Истражувачите на ISE успеаја да ја поврзат фолијата директно со проводниците со помош на специјален процес на ласерско микро-заварување и да ја врзат за површината на силициум нитрид. Целиот процес трае помалку од десетина од секунда по ќелија.
Обезбедува многу ниски контактни отпори помеѓу фолијата и електродите и на тој начин овозможува највисока ефикасност на модулот. Процесот повеќе не бара сребрени собирници и перничиња за лемење кои инаку би биле неопходни за меѓусебно поврзување.
Во зависност од распоредот на електродата, може да се заштеди до 30 проценти сребро. Дополнително, бакарните конектори обложени во лемење со олово или лепилото што содржи сребро се заменети со поисплатлив алуминиум.
„Ако се поврзат многу мали ќелии наместо неколку големи, загубата на струјата и отпорот генерирана во нив станува помала, а напонот поголем“, објаснува Јан Пашен, истражувач во групата за технологија за ласерски процеси во Fraunhofer ISE.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *