Ладилници за ладење на соларни модули

Published by Zoran Mitreski on

Научниците од Истражувачкиот институт за соларна енергија (SERI) на Универзитетот Кебангсаан во Малезија развија техника за пасивно ладење за фотоволтаични модули заснована на употреба на ладилници со повеќе нивоа со алуминиумски перки кои се применуваат на задната страна на панелите. Ладилниците со алуминиумски перки со повеќе нивоа можат да ја намалат работната температура на модулот до 8,45 степени Целзиусови и да ја зголемат моќноста до 10,75%. Цената на системот е проценета на 0,60 $/W.
Ладилниците беа изградени со комерцијално достапната алуминиумска легура 6063 и беа прикачени со помош на епоксидна смола со метален прав на задната страна на монокристален панел од 120 W. Употребата на епоксидна боја се тврди дека ги елиминира воздушните празнини и ја подобрува топлинската спроводливост помеѓу системот за ладење и модулот, а предложениот дизајн на ладилникот е опишан од истражувачите како способен да ја намали зоната на стагнација во ладилниците со поттикнување поголема турбуленција на воздухот и подобар пренос на топлина.
Системот има двојна висина на перките од 40 до 60 mm, а перките беа во облик на L за да понудат подобра стапка на дисипација на топлина по единица маса во споредба со конвенционалниот ладилник.
Оваа системска конфигурација беше тестирана на југо-ориентирани монокристални PV модули од 120 W, инсталирани со агол на навалување од 18 степени и неговите перформанси беа споредени со оние на референтниот идентичен панел без систем за ладење.
Нивните мерења покажаа дека референтниот модул без системот за ладење достигна просечна температура од 64,2 степени, додека со технологијата за ладење достигна 56,1 степени Целзиусови, што значи дека предложениот систем беше способен да ја намали работната температура на модулот до 8,45 степени Целзиусови. Сепак, научниците предупредија дека овој резултат може да се постигне во земји со топло време кои примаат повеќе од 600 W/m2 сончево зрачење, додека технологијата можеби не е економски исплатлива за земјите со просечно сончево зрачење под 500 W/m2.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *