Крај на златното доба за производителите на нафта

Published by admin on

Последниве неколку децении, Арапските производители на нафта се зафатени со вистинска нафтена невоља.
Кога цените на светскиот пазар паѓаат, тие ги активираат разните политички манипулации и ветувања дека ќе ги прекинат сите нерегуларни пазарни активности.
Но при ниските цени тие не можат да си дозволат скапи реформи, поради што исценираат намалено производство, побарувачката се зголемува и цените повторно отпочнуваат со своите енормни скокови. Кога опасноста е замината, притисокот за реформа исчезнува, и така тактиката се повторува со децении.
Падот на побарувачката предизвика Ковид 19 да ја испрати суровата нафта до 21 долар за барел во 2020 година.
Цените се очекува да закрепнат малку во 2021 година, можеби преминувајќи ја границата од 50 американски долари и никако не се очекува да преминат повисоко од тоа.
Повеќето нафтени држави на Блискиот исток сепак не ќе можат да ги балансираат своите буџети према оваа ситуација, така да поради тоа се очекува да настапи жесток напредок на енергијата од обновливи извори на глобално ниво.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *