Компанија од Берлин управува со соларни проекти во Виетнам

Published by Zoran Mitreski on

Од 2016 година, двајцата основачи на берлинската компанија „ЕКОЛИГО“, Мартин Барт и Маркус Шванингер, си поставија амбициозна цел да ја водат глобалната енергетска транзиција со цел што е можно побрзо ограничување на глобалното зголемување на температурата на под 2 степени Целзиусови.
Започнаа со првите соларни централи во Гана, а денес се активни во шест различни земји, вклучувајќи ги Костарика, Кенија, Тајланд и Виетнам.
Од пролетта 2020 година, Еколиго спроведува соларни проекти во Виетнам – земја која се карактеризира со стабилна политичка клима и брз економски раст.
Виетнам, третиот најголем извозник на текстил во светот, доживува огромна побарувачка за соларна енергија, поради неговата клима со високо ниво на сончево зрачење.
Модните брендови како H&M и Nike, кои произведуваат во оваа југоисточна азиска земја, инсистираат на програма за набавка на обновлива енергија.
Конзорциум од 29 брендови, вклучително и втората по големина американска малопродажба „Таргет“ и швајцарската спортска марка „Мамут“, му испрати писмо на виетнамскиот премиер Нгуен Ксуан Фук во декември 2020 година, со цел да воведе директни договори за набавка на електрична енергија (ДПП) помеѓу приватни купувачи и продавачи на обновлива енергија.
Досега, националната компанија Електрична Енергија Виетнам (ЕВН) имаше монопол на електричната мрежа во земјата. Компаниите остануваат надежни, бидејќи Виетнам веќе го испрати првиот позитивен сигнал со привлечна повластена тарифа за нови соларни централи.
Надвор од националната компанија, единствената опција што моментално им е достапна на виетнамските компании е приватно да се префрлат на обновлива енергија, на пример со инвестирање во сончеви системи на своите покриви.
Компанијата „Еколиго“ влегува токму во оваа дејност и реализира соларни проекти со локални компании преку модел на договор за набавка на електрична енергија.
Во зависност од побарувачката, Еколиго ги планира постројките со локалните добавувачи на самото место, се грижи за инсталирање и одржување и го рефинансира проектот преку приватни инвестиции. Локалната компанија плаќа месечна такса за електрична енергија на Еколиго, што е поекономично од многу високите цени на електричната енергија, а со тоа ја финансира сопствената централа за период од 15 до 20 години.
На овој начин, Еколиго генерира и годишни приноси за инвеститорите преку производство на зелена електрична енергија, кои се движат помеѓу 5 и 7,5 проценти, во зависност од големината на проектот. Германските инвеститори на тој начин имаат можност профитабилно да ги вложат своите пари во одржлива електрична енергија и да учествуваат во глобалната енергетска транзиција.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *