Компании кои произведуваат соларни прозорци

Published by Zoran Mitreski on

Овие компании произведуваат прозорци, флексибилни површини и ролетни што сончевата енергија ја користат преку креативен, дистрибуиран начин за задоволување на енергетската побарувачка на зградите.
Зградите сочинуваат скоро 40% од глобалната употреба на енергија и придонесуваат со околу 40% од емисиите на стакленички гасови на нашата планета. Уште повеќе, глобалниот градежен фонд се очекува двојно да се зголеми во површина до 2060 година.
Бидејќи соларните системи и фармите со ветерници продолжуваат да ги исполнуваат отворените простори, иноваторите имаат визија за друг начин за производство на енергија: фотоволтаични прозорци.
Еве некои компании во моментов вклучени во претворање на прозорците во уреди за производство на енергија:
Next Energy Technologies произведува транспарентен фотоволтаичен слој кој ги трансформира комерцијалните прозорци во соларни панели кои произведуваат енергија. Компанијата рече дека нејзините прозорци од првата генерација можат да компензираат дури 10-20% од потребите за електрична енергија на типична деловна зграда од висока градба.
Next Energy тврди дека е потребна едногодишна отплата за прозорците и функционален век на траење од 30 години. Прозорците пренесуваат помеѓу 10% -50% од видливата светлина и ја претвораат во напојување со ефикасност од 7% -10%.
Прототипот за инсталација е дизајниран да снабдува електрична енергија со батерија која ќе напојува интерактивен дисплеј, како и места за полнење телефони, таблети и друга електроника. Во следните години, наредната генерација на прозорци се очекува да бидат комерцијално достапни за големини до 1,5 x 3 метри.
Solar Window Technologies создава производ наречен Течна електрична енергија, транспарентен и лесен материјал што треба да се нанесува на стакло, пластика и филмови.
Компанијата соопшти дека оваа технологија може да има апликации во архитектурата, агроволтаиците, воздухопловната индустрија, одбраната и транспортот.
Неодамнешната независна студија помеѓу Solar Window и Националната лабораторија за обновлива енергија утврди ниво на ефикасност на конверзија на моќност дури 14,72%.
Прозорецот што го користи Solar Window е органски фотоволтаик (OPV) и се произведува како 1/100-та дебелина на човечкото влакно. Во процесот не се користат токсични метали како олово, кадмиум и селен. Компанијата рече дека во OPV два слоја создаваат граница на материјал позната како прифатен слој и донаторски слој. Материјалот во секој слој има свое специфично ниво на електричен потенцијал. Разликата помеѓу електричниот потенцијал на секој материјал го стимулира движењето на електроните, што создава електрична енергија.
Производот доаѓа во различни нивоа на транспарентност, од целосно нетранспарентен до потполно транспарентен, карактеристичен за станбениот прозорец. Може да се нанесува со сина, зелена, сива или кафеава нијанса, а електричната моќ се намалува со зголемувањето на транспарентноста.
Solar Gaps со седиште во САД и Украина го гледа концептот од поинаков агол: наместо да ги електрифицира прозорците, тој разви ролетни интегрирани со фотоволтаици. Ролетните автоматски го следат сонцето, произведувајќи енергија и одржувајќи ја зградата со потребната амбиентална температура.
Solar Gaps соопшти дека нивниот производ може да произведе 100W на час за секој квадратен метар во текот на денот. Користени се сончеви елементи SunPower C60 со ефикасност од 22,4%.
Ролетните имаат вграден сензор за ветер со челичен кабел. Компанијата гарантира 10-годишен минимален животен век и нуди двегодишна гаранција.
Ролетните се компатибилни со IOS и апликацијата Android, интегрирани со технологија за паметни куќи, можат да обезбедат извештаи за перформанси и да се контролираат од глас. Уредот има свој вграден мотор за тракер и инвертер.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *