Комбинирани соларни системи за домашна употреба

Published by Zoran Mitreski on

За разлика од традиционалната мрежа со големи централи што напојуваат стотици домови, панелите собираат енергија и ги полнат батериите во индивидуалните домови. Таа енергија потоа може да се напојува назад во мрежата и да се дистрибуира до други домови, создавајќи ги ефективно минијатурните централи.
Поради зголемувањето на интересот на глобално ниво за купување на електрични возила, неопходен е факт дека на мрежата ќе и треба двојно повеќе електрична енергија ако целиот транспорт се трансформира на електричен погон.
Исто така кога и греењето премине на обновливи извори, на светот ќе му требаат околу трипати повеќе електрична енергија за целосно напојување на иднината на чиста енергија.
Алтернативата би била се повеќе и подолги електрични водови насекаде, плус зголемување на моќта на централите.
Елон Маск во октомври 2016 година, кога демонстрираше „куќа на иднината“, покажа како батеријата на Tesla Powerwall (малку изменета верзија на батеријата во автомобилите на Tesla) може да се адаптира со Tesla Solar Roof плочките за да соберат енергија додека сонцето сјае складирајќи ја во батерии. Ова поставување значи дека куќата има 24-часовен пристап до чиста енергија.
Панелите можат да работат ефективно до 50 години или повеќе, што е многу безбедна инвестиција, така да неопходен е посериозен пристап во глобалната Енергетската револуција, со што поголемо будење на луѓето под дејството на сонцето.
Тесла го промовираше силниот раст во својот последен квартален извештај, бидејќи распоредувањата за складирање на енергија пораснаа за 71 процент од година во година, иако тоа е сè уште далеку од амбициозната цел на Маск. Тесла има за цел да достигне волуменско производство на своите напредни ќелии на батерии, на крајот проширувајќи се на три терават-часови годишно производство до 2030 година.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *