Колку сателити има во вселената

Published by Zoran Mitreski on

Во овој момент има илјадници сателити на небото над нас, кои орбитираат околу Земјата. Сателитите имаат многу намени за владата, војската, па дури и за цивилите. Тие ни даваат можност да имаме работи како пристап до Интернет, телевизија, GPS и многу повеќе.
Тие исто така имаат научни цели како што се набљудување на Земјата и вселената и обезбедуваат средства за развој на технологија на високо ниво. Повеќе од половина од 4.550 сателити кои орбитираат околу Земјата се користат за комуникациски цели, а тој број ќе продолжи да расте бидејќи технолошките милијардери се обидуваат да донесат брз интернет пристап до секој агол на Земјата.
Но, она што сакаме да го знаеме е, кој ја поседува нашата орбита? Истражувачкиот тим во Dewesoft ги анализирал податоците собрани од сателитската база на податоци UCS, ESRI и Space Foundation за да создаде листа на 50 сопственици на најмногу сателити кои орбитираат околу Земјата. Од 1 септември 2021 година, SpaceX ја води трката, со нивната сателитска програма Starlink планира да испраќа повеќе од илјада нови сателити во орбитата секоја година.
SpaceX поседува неверојатни 1.665 а тоа се 36% од сателитите во орбитата околу Земјата.
Ракетите на SpaceX носат десетици сателити одеднаш, а дури и постави рекорд на почетокот на 2021 година за носење 143 сателити во орбитата на Земјата со само една ракета. SpaceX сега нуди транспорт на сателити на други компании во орбитата на нивните ракети за цена од 1 милион долари, што отвори можности за уште повеќе комерцијални сателити да бидат лансирани во нашата орбита.
10-те сопственици на најмногу сателити кои орбитираат околу Земјата:
1. SpaceX: 1.655
2. OneWeb сателити: 288
3. Planet Labs Inc.: 188
4. Кинеско Министерство за национална одбрана: 129
5. Министерство за одбрана на Руската Федерација: 125
6. Spire Global Inc.: 121
7. Swarm Technologies: 120
8. Воздухопловни сили на САД: 87
9. Iridium Communications Inc.: 75
10. Национална канцеларија за извидување (NRO): 63
30-те земји со најмногу сателити кои орбитираат околу Земјата:
1. Соединетите Американски Држави: 2.804
2. Кина: 467
3. Обединетото Кралство: 349
4. Русија: 168
5. Јапонија: 93
6. Индија: 61
7. Канада: 57
8. Германија: 47
9. Луксембург: 40
10. Аргентина: 34
11. Франција: 31
12. Шпанија: 24
13. Италија: 21
14. Израел: 19
15. Јужна Кореја: 18
16. Бразил: 16
17. Холандија: 16
18. Финска: 15
19. Австралија: 14
20. Саудиска Арабија: 13
21. Тајван: 13
22. Обединети Арапски Емирати: 13
23. Швајцарија: 13
24. Сингапур: 11
25. Турција: 9
26. Индонезија: 8
27. Норвешка: 8
28. Мексико: 8
29. Тајланд: 7
30. Казахстан: 6
Сателитите кои орбитираат околу Земјата служат за многу цели. Повеќе од половина од сателитите на Земјата се наменети за комуникации, вклучувајќи работи како телевизија, телефони, радио, Интернет и воени апликации. Повеќето од овие комуникациски сателити може да се најдат во геостационарна орбита. Други употреби на илјадниците сателити на небото вклучуваат набљудување на Земјата и вселената, наука за Земјата и вселената, развој на технологија и демонстрации, како и навигација и глобално позиционирање.
Преглед на процентот од 4.550 сателити кои служат за овие главни цели:
1. Комуникации: 63%
2. Набљудување на Земјата: 22,1%
3. Развој на технологија: 7,8%
4. Навигација/глобално позиционирање: 3,6%
5. Демонстрација на технологија: 0,77%
6. Наука за Земјата: 0,44%
7. Набљудување на просторот: 0,22%
8. Вселенска наука: 2,3%
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *