Кога системот се грижи подеднакво за сите

Published by admin on

Многу бездомници завршуваат да спијат на клупа во парк или на улица, а зимското време може да биде особено тешко.
Германски тим инсталираше ветроотпорни и водоотпорни футуристички минијатурни системи за спиење низ германскиот град Улм, за да им обезбеди на бездомниците засолниште за итни случаи во студените зимски ноќни часови.
Станува збор за пилот проект кој сега привлекува меѓународно внимание.
Системите за спиење, познати како Улмер гнездо, имаат за цел да обезбедат засолниште, особено во зима, кога температурите се под нулата.
Гнездата на Улмер се направени од дрво и челик и ефикасно ги штитат корисниците од дожд или силен ветер. Тие се опремени со соларни панели и сет на сензори, кои можат да ги следат температурата, влажноста, чадот и нивото на јаглерод диоксид. Тие се дизајнирани да одржуваат до две лица заштитени од дожд, мраз и влажност, како и да обезбедат циркулација на воздухот.
Дополнително, Улмер гнездата се поврзани со радио мрежа што им овозможува на нивните корисници да стапат во контакт со тимот што ги надгледува кабините. Тие исто така ја штитат приватноста на корисникот не вклучувајќи камери. Наместо тоа, има сензор за движење кој ги предупредува социјалните работници или членовите на Улмер Гнездо дека некој ја поминал ноќта во капсулата.
Следниот ден, волонтер е задолжен за генерално чистење на гнездото кое е подготвено за следната студена ноќ. Капсулите не се наменети за трајни ноќевања.
Покрај тоа, дизајнот е заштитен од пожар и вклучува електронски систем за алармирање, така што оние што ја користат можат да ја заклучат капсулата одвнатре.
Првите гнезда за спиење беа инсталирани во Улм во зима 2020 година, како дел од пилот-проект. Сепак, оттогаш се направени некои измени во дизајнот. Гнездата се уште се во фаза на рано тестирање и се работи на многу работи за подобрување на капсулите и начинот на нивното функционирање. Доколку бидат успешни, тие може да се користат низ цела Германија.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *