Кога се сака, нема невозможни нешта

Published by admin on

Во 2014 година, Светска банка го објави ‘’Извештајот за 4 степени‘’, во кој се предвидуваше зголемување на сериозноста на сушата во Јужна Африка, САД, Јужна Европа, Бразил и Југоисточна Азија, како резултат на зголеменото глобално затоплување и намалувањето на врнежите.
Како што беше предвидено, земјите од овие региони се силно зависни од хидроенергијата, беа сериозно загрозени поради намалување на годишните врнежи и долготрајни суши.
Земјите ширум светот сега користат пловечки соларни системи за да го надоместат недостигот на енергија за време на суши и да обезбедат енергија за време на периоди на најголема побарувачка.
Лебдечки соларен фотоволтаик е соларен систем што лебди на водно тело, како езерце или вештачки резервоар.
Предностите на пловечките соларни системи вклучуваат:
Зачувување на вода – го намалува испарувањето на резервоарите на вода, што ја подобрува работата на хидроенергијата.
Морско опкружување – го намалува ризикот од цветање на алгите, што може негативно да влијае на морскиот живот во акомулациите.
Температури на вода – овозможува природно ладење на водата, што е важно за морскиот живот за време на потоплите периоди.
Перформанси на соларна низа – резервоарот за вода обезбедува ефект на ладење на сончевата низа, што го подобрува приносот на произведена енергија за 5 – 6%.
Пловечки соларни системи се користат низ целиот свет:
People’s Republic of China, Jining City – 100 MW
People’s Republic of China, Huainan City – 40 MW
Republic of Korea, Hapcheon Hydropower Project – 40 MW
Brazil, Batalha Hydropower Project – 30 MW
Republic of Korea, Jeonnam Water Reservoir – 25 MW
Japan, Yamakura Hydropower Project – 7 MW
People’s Republic of China, Jiangsu – 9.98 MW
Japan, Irrigation Reservoir in Saitama Prefect – 755 MW
United Kingdom, Queen Elizabeth II Reservoir – 6.3 MW
United States, Water Treatment Facility in New Jersey – 4 MW
Пловечките соларни проекти низ целиот свет обезбедуваат чиста стабилност на зелената енергија за земјите низ целиот свет.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *