Кинеската глинена армија

Published by Zoran Mitreski on

Глинената армија е колекција на теракотни скулптури кои ја прикажуваат армијата на Кин Ши Хуанг, првиот император на Кина.
Тоа е форма на погребна уметност закопана заедно со императорот во 210-209 година п.н.е. со цел на заштита на императорот во неговиот задгробен живот.
Фигурите датираат од приближно до крајот на третиот век п.н.е. а се откриени дури во 1974 година од страна на локалните фармери во округот Линтонг, во близина на Ксиан, Шанкси во Кина.
Бројот на различните фигури варира во зависност од луѓето кои имале јавни функции во тоа време, а како најзначајни се генералите.
Фигурите вклучуваат воини, коли и коњи.
Проценките од 2007 година беа дека трите јами ја содржеа армијата од 8.000 теракотни војници, 130 коли со 520 запрежни коњи како и 150 коњи без запрега, од кои поголемиот дел сеуште се останати закопани во јамите во близина на мавзолејот на Кин Ши Хуанг, додека многу други воени фигури беа пронајдени во други јами, вклучувајќи официјални јавни лица, акробати, јаки мускулести мажи и музичари.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *