Кина го гради првиот безводен нуклеарен реактор во светот

Published by Zoran Mitreski on

Тим владини истражувачи во Кина го претставија дизајнот за прв од ваков вид, експериментален нуклеарен реактор на кој не му треба вода за ладење, дозволувајќи им на системите да бидат изградени во оддалечени пустински региони за да обезбедат енергија за погусто населените области. Ова исто така го прави реакторот многу помал, безбеден и полесен за градење отколку конвенционалниот нуклеарен реактор.
Прототипот нуклеарен реактор на стопена сол се напојува со течен ториум наместо со ураниум. Се очекува да биде побезбеден од традиционалните реактори затоа што стопениот ториум брзо се лади и се зацврстува кога е изложен на воздух, што значи дека секое потенцијално истекување ќе исфрли многу помалку зрачење во околното опкружување во споредба со протекувањето од традиционалните реактори.
Кинеската влада е пред крај на изградбата на прототипот безводен нуклеарен реактор, што ќе започне да работи овој септември. Планот е да се соберат што повеќе информации за оваа технологија за идно комерцијално лансирање. Кина очекува да го изгради својот прв комерцијален нуклеарен реактор со стопена сол до 2030 година во пустинскиот град Вувеј. Исто така, кинеската влада има планови да гради повеќе реактори низ ретко населените пустини и рамнини на западна Кина.
Новиот систем на стопен реактор работи така што дозволува ториум да тече низ реакторот, учествува во нуклеарна верижна реакција и ја пренесува топлината на генераторот на пареа надвор. Ториумот потоа се враќа во реакторот и циклусот продолжува.
Концептот на реактор напојуван со течна сол наместо со цврсто гориво првпат се појави во 40-тите години на 20 век. Сепак, раните експерименти не успеаја затоа што не можеа да ги решат проблемите како што се пукање на цевки, бидејќи тие беа кородирани од радиоактивната стопена сол. Но, во последниве години, случувањата на терен го направија нуклеарниот реактор со стопена сол повеќе изводлив, што доведе до планирана изградба на првиот ваков реактор во Кина.
Според владините истражувачи, комерцијалниот нуклеарен реактор на ториум ќе може да генерира електрична енергија од 100 MW, што е доволно да обезбеди енергија за 100.000 луѓе. Реакторот ќе има само 3 метри висина и 2,5 метри ширина, иако ќе треба да биде поврзан со друга опрема, како што се парни турбини, за да се направи електрична енергија што може да се користи.
Кина има некои од најголемите резерви на ториум во светот, сребрен метал со слаба радиоактивност. Според некои пресметки, доволно е да ги задоволи енергетските потреби на земјата најмалку 20 000 години.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *