ЈАПОНИЈА ОБЈАВИ НОВИ НАСОКИ ЗА АГРОВОЛТАИЦИТЕ

Published by Zoran Mitreski on

Јапонските власти објавија нови упатства за развој на проекти за агроволтаици кои може да се развиваат според повластена тарифна шема, на слободниот пазар преку PPA или преку шема за попуст што покрива 50% од почетните инвестиции.
Тие истакнаа дека постојните соларни постројки каде растот на земјоделските култури или добитокот се внесуваат по фазите на планирање и изградба на проектот не мора нужно да се гледаат како агроволтаични постројки.
„Разликата помеѓу таквите соларни електрани и проектите што се сметаат за агроволтаични објекти е дали централата е планирана од фазата на проектирање за да овозможи оптимално земјоделско производство“, рече Магами. „Исто така, во случај на производство на агроволтаична енергија, типот на земјиштето се третира како обработливо земјиште, така што има поврзани даночни бенефиции“.
Повеќето од оперативните агроволтаични постројки во Јапонија беа изградени според шемата за повластени тарифи на земјата.
Постојат и стимулации за само-потрошувачка или проекти со договор за купопродажба на електрична енергија. Во моментов се обезбедува попуст кој покрива 50% од трошоците на проектот и досега има околу 10 проекти од ваков вид во Јапонија.
Според неодамнешните статистички податоци на Министерството за земјоделство, шумарство и рибарство, до крајот на септември во Јапонија беа во функција 200 MW агроволтаични проекти поврзани на мрежата. Проектите зафаќаат вкупна површина од околу 181,6 хектари и се распространети низ целата земја.
Националниот институт за напредна индустриска наука и технологија и Националната организација за истражување на земјоделството и храната во моментов го мапираат целото земјоделско земјиште погодно за агроволтаици.
Сегашните проценки сугерираат дека 10% од јапонското земјоделско земјиште би можело да биде опремено со агроволтаично производство на енергија, што е потенцијал од околу 440 GW.
Магами, исто така, рече дека соларната енергија поврзана со земјоделството веројатно нема целосно да го замени конвенционалното соларно производство во Јапонија.
Проектите за агриволтаици се распоредени на обработливо земјиште, така што нема даночни проблеми, а земјиштето може да се користи многу ефтино, дури и во урбаните области.
Како резултат на тоа, брзото зголемување на соларните електрани под FIT на земјата постепено ќе се замени со агроволтаици.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *