Испумпување на искористената вода кај реверзибилните хидроцентрали

Published by admin on

Vattenfall е фирма која реализира моќни мегаватни фотоволтаични системи, инсталирани низ целата територија на Германија користејќи ја постоечката техничка инфраструктура на постојните брани.
Се инсталираат 11.000 соларни модули со моќност од 4.3 MW, кои ќе бидат монтирани на браната на горниот слив, со тоа што ќе биде обезбедена годишната побарувачка од електрична енергија на повеќе од 1.500 просечни германски семејства.
Со неискористената ел. енергија од соларниот систем, се усмерува во вклучување на пумпните станици кои ја враќаат водата од резервоарот повторно назад во вештачкото акомулационо езеро во Markersbash, каде е инсталирана хидроцентрала со моќ од 1.050 MW.
Употребената вода се враќа назад во системот од хидроцентралата, која вода повторно се искористува за призводство на ел. енергија кога соларниот систем не е во функција преку ноќниот период.
Со ваквиот начин на взаемен однос, се креираат одлични услови за изградба на фотоволтаични системи приклучени на веќе изграденета постоечка техничка инфраструктура кај хидроцентралите.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *