И за време на пандемија обновливата енергија најважен глобален фактор за вработување

Published by Zoran Mitreski on

Работните места за обновлива енергија пораснаа на 12 милиони на глобално ниво и покрај предизвиците на пандемијата и синџирот на снабдување.
Повеќе од 12 милиони луѓе низ целиот свет работеа во секторот на обновлива енергија во 2020 година, што е зголемување за 500.000 вработувања од претходната година, дури и по значителните влијанија на пандемијата на коронавирус.
Заедничкиот извештај на Меѓународната агенција за обновлива енергија и Меѓународната организација на трудот покажа дека соларните PV вработуваат една третина од индустријата за обновливи извори на енергија со 4 милиони работници, а потоа следат биоенергијата, хидроенергијата и ветерот.
Во Кина се вработени повеќе професионалци за обновлива енергија отколку во која било друга земја, 39%, потоа Индија, САД итн.
„Способноста на обновливите извори на енергија да создаде работни места и да ги исполни климатските цели е без сомнение“, рече генералниот директор на ИРЕНА, Франческо Ла Камера. „Со COP26 пред нас, владите мора да ја зголемат својата амбиција да ја достигнат целта на нула емисии. Единствениот пат напред е зголемување на инвестициите во праведна и инклузивна транзиција, собирајќи ги целосните социоекономски придобивки на тој пат “.
Како изгледа овие години ние само декларативно се залагавме за оваа технологија и самооправдување дека пандемијата не спречила да ги инсталираме овие системи што би не обезбедиле со енергетска независност, заштитувајќи ги како бели мечки моќните функционери кои се одговорни за нашата енергетска состојба.
Само пред неколку децении ситуацијата на земјите од нашето опкружување беше скоро идентична, за да сега трчкаме далеку зад сите нив повторно со старите лити оправдувања, додека цената на енергија ги надмина највисоките облачни висини.
Неопходно ни е независно Министерство за Енергетика кое професионално, со полна грижа и без пардон би се грижело за интересите на нашиот севкупен енергетски систем.
Евтина Енергија – Евтин Производ – Силна Економија
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *