И Швајцарија се приклучува во производството на водород

Published by Zoran Mitreski on

Акспо, швајцарска компанија за обновлива енергија, има намера да генерира зелен водород користејќи ја моќноста на реката Рајна.
Акспо ќе го нарача првиот од многуте капацитети за производство на водород во хидроцентралата Еглисау-Глатфелден во Швајцарија во наредните години.
Фабриката за производство на водород од 2,5 мегавати, која треба да се пушти во употреба до есента 2022 година, ќе испорачува околу 350 тони зелен водород секоја година.
Со ова би се заштедило во индустријата за патен транспорт над 1,5 милиони литри дизел гориво годишно.
Ако побарувачката за водород продолжи да расте како што се предвидува, капацитетот на постројката може да се удвои до 5 мегавати. Директниот пристап на производствениот капацитет до електраната ќе обезбеди неутрално производство на водород во корист на зачувување на климата.
Како што се развива водородниот еко-систем во полето на сообраќајниот транспорт во Швајцарија, Aкспо соработува со Хидроспајдер за да го продаде водородот генериран во електраната Еглисау-Глатфелден, снабдувајќи го водородот директно од преработувачкиот капацитет до мрежата на станици за полнење.
Во Швајцарија, сега има повеќе од 50 камиони кои се напојуваат со горивни ќелии со водород на патот. Според „Хидроспејдер“, ќе има над 1.600 до 2026 година. Мрежата на станици за напојување со водород, исто така, драматично ќе се прошири во следните две години, од 6 на околу 50.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *