И Хрватска го скроти сонцето

Published by admin on

Хрватската влада усвои одредба за доделување на 2,26 GW обновлив енергетски капацитет според аукциската шема, која вклучува технологии како што се хидроенергија, ветер, соларна PV, биоенергија и геотермална енергија.
Глобал Дата предвидува дека аукции како овие ќе помогнат во развојот на хрватскиот обновлив сектор и ќе ја поддржат земјата кон нејзината цел да произведе 36,4% од своето производство на електрична енергија од обновливи извори до 2030 година.
Глобал Дата проценува дека производството од обновливи извори (вклучително и малите хидроцентрали) придонесле за околу 20% од вкупното производство на електрична енергија во Хрватска во 2019 година.
Ветерот е клучна технологија во овој сегмент, формирајќи 12,7% од заедничките обновливи извори.
Сепак, соларната, која формираше занемарлив удел минатата година, е во пораст и се очекува да биде најбрзорастечкиот сегмент во текот на оваа деценија, така да од сегашните 109 MW мали соларни фотоволтаични проекти, процентот се зголеми многукратно во нареднава деценија на развој.
Аукцијата доаѓа како дел од указот усвоен за квоти за поттикнување на производство на електрична енергија од обновливи извори на енергија и високо-ефикасна когенерација. Клучните цели на стратегијата се гарантирање на одржливо производство на енергија во Хрватска во текот на следните десет години, со проекции до 2050 година.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *