Холандија: соларен парк за производител на скроб од компир

Published by Zoran Mitreski on

Лонги Солар соработува со Пауер Филд, нејзин партнер во Холандија, за распоредување на 15,49 MW од своите соларни модули Hi-MO 4 во Тер Апелканаал, една од трите производствени локации на холандскиот производител на скроб од компир Ројал Авебе.
Како резултат на заедничката соработка помеѓу Ројал Авебе и Пауер Филд, изграден е парк од 10 хектари и, исклучиво опремен со над 34.000 соларни модули Лонги Солар, беше поврзан на мрежата претходно овој месец.
Се проценува дека капацитетот на паркот Тер Апелканаал ќе обезбеди потреби за електрична енергија на повеќе од 4.000 домаќинства годишно и ќе ги намали емисиите на СО2 за скоро 8.000 тони.
„Имаме неколку големи фабрики опкружени со многу земја, но не го искористивме целиот простор“, коментира Барбара Хунеман, директор за енергетика и јавни работи на Ројал Авебе. „Значи, таму лесно можеме да изградиме соларен парк, а целта ни е да инсталираме соларни панели на сите наши производни локации и канцеларии. На овој начин работиме кон 2050 година, година во која треба да бидеме целосно неутрални во СО2 “.
Тер Апелканаал е втор проект што Пауер Филд го работи сам. Веруваат дека трансформирањето на земјиштето што не е погодно за земјоделска употреба ќе го употребат во соларен парк. Со тоа најдобро се користи расположивиот простор и им се помага на организациите во нивните одржливи планови.
Лонги Солар е воодушевен што соработува со Пауер Филд за развој на одржливи и зелени соларни паркови во Холандија уште од 2018 година, со увереност дека ги снабдуваат со нивните најсовремени модули, сопствениците на големите проекти и заедно се движат кон целите на одржливиот развој на земјата – коментира Денис Ше, виш потпретседател на компанијата Лонги Солар.
Холандија е неопходен дел од присуството на Лонги Солар во Европа, координиран од неговиот европски магацински центар што се наоѓа во Ротердам, домот на најголемото пристаниште на соларни модули во Европа.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *