Хибридните соларни системи – идеално решение за домашните инсталации

Published by Zoran Mitreski on

Пред неколку години, флуктуациите и сложените решенија за складирање беа главните фактори што го попречуваа развојот и растот на соларните системи.
Денес, секторот е подготвен да ги искористи технологиите за да направи одлучувачки скок.
Иновативното складирање на енергијата во батерии ќе го поттикне сончевиот PV да стане помоќен и поефикасен од кога било досега.
Пазарот на системи за складирање на енергија со батерии во Европа (БЕСС) бележи забележителен раст, со инсталиран дополнителен капацитет од 725 MWh во текот на 2019 година, што претставува раст од 57% на годишно ниво. Сепак, сè уште има огромен неискористен потенцијал: Само 7% од европската домашна PV инфраструктура е всушност со складирање во батерии.
Иако пандемијата го забави темпото на нови инсталации, 2021 година сигурно ќе забележи позитивно закрепнување. Гледајќи ги кумулативните капацитети, може да се инсталираат батерии за домашни системи до 7,2 GWh до 2024 година.
Додека Швајцарија, Италија и Австрија прават скромни чекори, Германија е таа што повторно води со голема предност. Во моментов, земјата има 66% удел на пазарот во Европа со инсталирани над 63,000 системи со батерии за домашни системи.
За разлика од соседната Република Чешка, во Словачка, на потрошувачите не им е дозволено да ја продаваат вишокот на енергија произведена од сонцето назад во мрежата.
Паметните мрежи овозможуваат постојан двонасочен проток на податоци и електрична енергија помеѓу енергетските компании и нивните клиенти. Со детален увид и можности за оптимизација, соларната енергија и складирањето може да се искористат до неговиот целосен потенцијал.
На ниво на домаќинство или на компанија, ваквиот интегриран систем може да ја искористи сета произведена моќ од соларните панели, складирајќи што е можно повеќе енергија додека споделува вишок преку паметната мрежа за оптимална употреба.
Покрај привилегијата во добивањето на пониски трошоци за енергија, корисникот е заштитен и од прекин на електричната енергија благодарение на функционалноста на резервната батерија.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *