Хибридните системи со пониска цена и од гасот

Published by admin on

Истражувачи од Центарот за технологии на соларна енергија на Фраунхофер Чиле, спроведоа компаративна анализа која покажува дека најниската израмнета цена на енергија (LCOE) во Чиле може да се постигне со комбинација на големи PV и концентрирана соларна енергија (CSP).
Група истражувачи од Центарот за технологии на соларна енергија од Чиле Фраунхофер, ги спореди трошоците и цените на хибридните соларни термални (PV-CSP) проекти со хибридна фотоволтаична концентрација и термички технологии базирани на природен гас, заклучувајќи дека најконкурентна конфигурација во однос на израмнетата цена на енергијата одговара на хибридна постројка која комбинира фотоволтаична сончева енергија и концентрирана соларна енергија со интегрирано топлинско складирање.
Нивната анализа покажа дека најдобрата конфигурација на PV-CSP, со 13 часа складирање и без ограничувања за производство на електрична енергија, постигна цена од 53 $ / MWh, додека е оценета технологијата на природен гас, со фактор на постројка 85% и променлива цена гориво од 2 $ / MMBtu има цена од $ 86 / MWh.
„Хибридните соларни централи, под одредени услови, се попрофитабилни од нивниот најблизок конкурент за чилеанската мрежа, а во исто време обезбедуваат значителна флексибилност и капацитет за испорака“, рече истражувачот Алос Лосос.
Чиле во моментов е домаќин на значителен број на хибридни соларни проекти во развој. Еден од најголемите проекти за обновлива енергија во Чиле е соларниот комплекс Серо Доминадор, чиј комбиниран CSP и PV капацитет се очекува да достигне 220 MW.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *