Хибридни сончеви панели

Published by Zoran Mitreski on

Со хибридни соларни панели можете да генерирате електрична енергија и топлина.
Тие се особено интересни ако имате мала површина на покривот каде што немате доволно простор за посебен систем (соларен панел и колектор одделно).
Ние веќе ги познаваме фотоволтаичните и сончевите термички системи способни да генерираат електрична енергија или да загреваат, но, појавата на хибридни соларни панели на пазарот ја свртува технологијата наопаку, каде тие се спојуваат во еден уред.
Хибриден соларен панел е комбинација на фотоволтаични и термички технологии во еден модул.
Може да произведат електрична енергија многу поефикасно од конвенционалните модули, зголемувајќи ја својата ефикасност за најмалку 15%. Исто така, во исто време може да загрева вода за употреба во санитарни, индустриски, базени или греење.
Доколку е инсталиран во соларни овоштарници или во електрани, производството на електрична енергија е зголемено за повеќе од 15%, така што ќе се постигнат перформанси што некогаш изгледале недостижни.
Хибридите на соларните панели се составени од силиконски фотонапонски ќелии кои се ставаат во лавиринтински абсорбер преку компактен модул со влез и излез за течност за пренос на топлина и разводна кутија за електрични жици.
Перформансите на фотоволтаичните модули се тесно поврзани со сончевата светлина што се впива во нив и температурата што ја достигнуваат фотонапонските ќелии што ги сочинуваат.
Оваа топлина од ќелиите, што претставуваше проблем за фотоволтаичниот систем, ја користи хибридниот систем, кој прво ја пренесува во течност за пренос на топлина, а потоа и во соларен акумулатор.
На овој начин, не само што се користи оваа температура за да се генерира топлина, туку исто така се зголемуваат перформансите на фотонапонските ќелии со намалување на топлината достигната од нив.
Фотоволтаичната моќност ќе се зголеми за 15%, намалувајќи го просторот потребен за инсталирање на двете технологии за 40%, продолжувајќи го нивниот корисен век со подобрување на нивните услови за работа и намалување на повратот на инвестицијата.
Соларните панели работат најдобро кога не стануваат премногу жешки. Во лето, температурата на традиционалниот соларен панел може брзо да се искачи на повеќе од 75 ºC, што не е добро за нивната ефикасност.
• Хибриден соларен панел обезбедува поголемо производство на електрична енергија и во лето и во зима (5-15% во просек). Ова се должи на подобро ладење во текот на летото и затоплување во зима.
• Вкупната енергетска ефикасност на хибридниот панел е приближно 40% поголема од онаа на стандардниот панел затоа што можете да ја користите за производство на топлина и електрична енергија.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *