Хаваи влегува низ голема врата преку соларна енергија

Published by Zoran Mitreski on

Хавајските домаќинства со соларна енергија на покривот наскоро ќе бидат наградени за разменување на електрична енергија со мрежата во шпиц, додека во Калифорнија, три јавни претпријатија се залагаат да ги натераат домовите опремени со соларна енергија да плаќаат дополнителни давачки бидејќи нивните месечни сметки за струја драстично се намалуваат.
Монополското претпријатие на државата, Хаваи Електрик, се договори со претставници на енергијата во сопственост на клиентите за да се изјаснат дека домаќинствата треба да заработат пари за да го одржат протокот на струја кон мрежата.
За таа цел, Комисијата за јавни комунални услуги на Хаваи одобри програма за плаќање на домаќинствата за авансен готовински бонус плус месечен кредит на нивните сметки за додавање батерија на нивната соларна енергија на покривот – потег при што се смета да ги зголеми обновливите извори на енергија и да ја затвори својата фабрика за јаглен.
Новата програма за бонус за батерии ќе им овозможи на учесниците да добиваат месечна сметка од 5 долари по киловат кредит во следните 10 години.
Во замена, сопствениците на куќи мора да извезуваат наменски два часа напојување назад во мрежата дневно, помеѓу максималните часови од 18:00 часот. и 20:30 часот, во тоа време.
„Во суштина, тие ќе ја користат својата батерија за складирање на сончевата енергија во текот на денот, а потоа ќе ја извезуваат откако ќе зајде сонцето за да помогнат во задоволувањето на најголемата побарувачка“, пишува Canary.
Новата програма е ажурирање на претходните регулатори на програмата за бонус за батерии, воведени минатиот јули во итен напор за пристап до повеќе електрична енергија.
Според новата програма, сопствениците нас ситеми со батерија од 5 kw ќе добијат „4.250 долари веднаш, плус 3.000 американски долари дистрибуирани во текот на една деценија во месечни кредити од 25 долари“. Таа сума нема целосно да го покрие купувањето батерии, но значително ќе ги намали трошоците.
Одобрувањето доаѓа бидејќи трите јавни претпријатија во Калифорнија во сопственост на инвеститори – Pacific Gas & Electric, Southern California Edison и San Diego Gas & Electric – ја притискаат Комисијата за јавни комунални услуги во Калифорнија да додаде месечна наплата од 8 долари по киловат соларен капацитет за сопствениците на нови Сончевите системи на покривот, казна која би додала од 40 до 50 долари месечно во такси на просечниот систем.
Хаваи Електрик одобри 4 MW апликации за бонус за батерии минатата година според старата програма, рече Јо Каванами, директор за енергетски ресурси на клиентите на претпријатието кој ги надгледува операциите со цел да се добијат 50 MW капацитет.
„Имавме заедничка цел да го забрзаме темпото и да го зголемиме уписот, што ќе ни овозможи да се договориме за мнозинството од предложениот амандман“, рече Каванами, додавајќи дека очекува зголемено учество во новата програма.
„Хаваи веќе е во силна транзиција кон чиста енергија“, пишува Канари Медиа, истакнувајќи дека државата беше првата во САД што наложи да се овозможи 100% обновливи извори на енергија до 2045 година. И напредокот е очигледен: „Hawaiian Electric штотуку објави дека произведува 38,4% од својата електрична енергија од обновливи извори во 2021 година, наспроти 34,5% во 2020 година“.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *