Градови на вода – фикција или реалност

Published by Zoran Mitreski on

Зголемувањето на нивото на морињата постепено уништува многу острови и крајбрежни градови, а тоа е сериозна причина сериозно да се размислува за пловечки градови. Додека во минатото идејата за пловечки градови беше само утопија, денес има голем број на компании кои размислуваат да ги изградат.
Бројот на луѓе на планетата Земја постојано расте. Во моментов има 7,9 милијарди луѓе во светот, а до 2050 година би можело да изнесува 10 милијарди. Се повеќе луѓе се раселуваат поради климатските промени, така да само во 2020 година се раселени повеќе од 40 милиони луѓе на глобално ниво.
Претходните предлози се фокусираа главно на градовите што би се наоѓале на копно и би можеле да стојат на столбови, како што се во близина на Венеција. Океаникс излезе со интересни предлози, кои дизајнираа пловечки градови според програмата на Обединетите Нации, која промовира одржлив и урбан развој.
Во 2019 година, многу архитекти, дизајнери, претприемачи и разни експерти беа свикани во рамките на оваа програма за да разговараат за можностите на пловечките градови.
На конференцијата присуствуваа Океаникс, Центарот за инженеринг на океанот МИТ и Клубот на истражувачи со седиште во САД. Идејата за градот Океаникс беше претставена на конференцијата.
Градот би бил отпорен на урагани и нема да произведува отпад. Тој се состои од 4-5 хектари шестоаголни пловечки острови. Може да живеат 300 луѓе на секој остров. Шесте острови би формирале село во облик на прстен и би биле поврзани со заштитено пристаниште. Овие села би можеле да се поврзат и да се прошират. На пример, 6 поврзани села веќе би формирале град со 10,800 луѓе.
Овој град е дизајниран од данскиот архитект Bjarke Ingels Group (BIG), во соработка со Oceanix. Тоа не е само проект што ќе остане во хартија, Океаникс навистина сака да изгради прототип на такво село за 300 жители, кое ќе се простира на површина од 6 хектари.
Градовите кои ги контактирале и разговарале за овој предлог биле неверојатно заинтересирани да ја искористат оваа технологија, за да се подготват за сопствената иднина – вели извршниот директор на Океаникс, Марк Колинс.
Пловечкиот град секако е интересен проект, и иако денес овие градови изгледаат како научна фантастика, во иднина може да биде вообичаен начин на живот за многу луѓе.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *