Гигантски соларен проект од 700 MW во Романија

Published by admin on

Владата на округот Арад, во регионот Крижана во западна Романија, започна јавна консултација за големиот соларен проект што се планира да се рашири низ општините Грничери и Пилу.
Според документот објавен на веб-страницата на општината, проектот го предлага компанијата S.C. West Power Investment Srl и се очекува да биде изграден на површина од 1.079 хектари.
Соларната централа ќе има капацитет од 700 MW и ќе бидат потребни инвестиции од приближно 700 милиони евра.
Проектот најверојатно е замислен да го искористи неодамнешното воведување поповолни правила за договори за набавка на електрична енергија.
Од друга страна, во моментов не се доделуваат директни или индиректни стимулации за големи соларни системи во земјата.
Засега единствени со големи размери PV-проекти кои се во фаза на развој се оние на романскиот Комплексул Енерџит Олтенија (СЕ Олтенија), кој сака да распореди 310 MW на еден од своите енергетски постројки за јаглен.
Компанијата сега бара консултанти за спроведување на физибилити студии за изградба на четири објекти, кои се дел од нејзините напори за преструктуирање и планот за карбонизација. Според извори на романски медиуми, четирите проекти ќе се протегаат на 595 хектари, а нивните капацитети ќе се движат од 60 мегавати до 95 мегавати.
Според Меѓународната агенција за обновлива енергија, земјата има инсталирано околу 1,38 GW соларна енергија на крајот на 2019 година. Најголемиот дел од овој капацитет доаѓа од PV-постројки во мегавати во размер изградени во рамките на шемата на зелени сертификати.
Зелени сертификати беа доделени само на компании кои ги поврзаа своите PV проекти со мрежата пред 31 јануари 2016 година.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *