Германија ги затвора последните 6 нуклеарни централи

Published by Zoran Mitreski on

Германија деновиве затвора три од своите последни шест нуклеарни централи а останатите три ќе бидат затворени до крајот на 2022 година.
Додека новата влада ги презема работите во Германија, некои постари политики и понатаму остануваат на сила. Како што светот се збогува со 2021 година, така и Германија ќе се збогува со три од последните шест нуклеарни централи, објави Ројтерс.
Нуклеарната енергија постои некое време, таа е скалабилна, а иновациите дури би можеле да ни помогнат да го користиме радиоактивниот отпад дополнително.
САД ја гледаат нуклеарната енергија како начин да се оддалечат од горивата што емитуваат јаглерод без да се загрозат моќноста или трошоците. Иако ова беше и пристапот на Германија во раните 2000-ти, катастрофата во Фукушима во 2011 година доведе до драстична промена во политиката на земјата, бидејќи законодавците предводени од Меркел одлучија да го забрзаат затворањето на нејзините 17 функционални нуклеарни централи.
Трите реактори што се затворија на крајот на 2021 година се со седиште во Брокдорф, Гронд и Гундремминген, додека преостанатите три реактори Исар 2, Емсланд и Некарвестхајм II ќе бидат затворени до крајот на 2022 година, објави Ројтерс. Овој потег, исто така, доаѓа во годината кога недостигот на гас го погоди европскиот капацитет за производство на електрична енергија и цените на енергијата ги надминаа сите невозможни граници.
Иако Германија е земја водечка во капацитетот за производство на енергија од обновливи извори, таа моментално обезбедува само 41 отсто од потребите на земјата. Јагленот и природниот гас кои моментално задоволуваат 28 и 15 проценти од енергетските потреби сега ќе се очекува да го надополнат уделот од 25 проценти што некогаш го снабдуваа нуклеарните централи.
До 2030 година, Германија работи на проширување на капацитетите за производство на соларна и ветерна енергија, кои се очекува да одговорат на 80 отсто од вкупната побарувачка.
Во време кога истражувачите бараат нови начини за искористување на нуклеарната енергија, затворањето на функционалните нуклеарни централи изгледа како храбар потег.
Новата влада во Германија има планови да донесе поеколошки мерки, но се согласува со постепено укинување на нуклеарната енергија. Сепак, ќе поминат уште две децении до демонтирање на капацитетите со спакуван и исчистен радиоактивен отпад од нивните локации, што се проценува дека ќе чини 1,1 милијарди евра по фабрика.
Сепак, две постројки за збогатување ураниум во земјата, кои произведуваат ураниум за потребите на воената индуструја, ќе продолжат да бидат функционални.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *