Гаспром обезбедува нови договори со Источна Европа

Published by Zoran Mitreski on

Руската државна компанија Гаспром и унгарската енергетска група МВМ потпишаа десетгодишен договор за снабдување со гас на крајот на август. Според договорот, кој стапува на сила на 1 октомври, Гаспром транзитира 4,5 милијарди кубни метри природен гас во Унгарија годишно преку две рути: 3,5 милијарди со нов гасовод преку Србија и 1 милијарда преку Австрија. Унгарскиот експерт за енергија Андрас Дек објаснува зошто договорот беше неопходен и што би значел за односите меѓу Русија и ЕУ.
Во Унгарија, ова конкретно прашање е присутно од 2013 година, а претходниот договор истечен е во 2015 година. Постои консензус меѓу аналитичарите на енергетскиот пазар дека овој договор им служи на долгорочните цели на земјата. Сè уште нема доволно гас во Источна Европа за целосно да се диверзифицираат испораките, а ако е така, вреди да се обезбеди сигурност на снабдувањето преку пократок, но не и краткорочен договор со Русија. Ова создава обврска за Русија и гаранција за Унгарија во сценарио кога друг гас не е достапен.
Енергетската состојба во Европа е особено неизвесна, за што сведочи високиот пораст на цените на енергијата и недостатокот на значителни алтернативни опции за снабдување надвор од рускиот пазар. Ако таму капацитетите за складирање на гас во ЕУ се исцрпат во наредните месеци, договорот што сега е склучен ќе ги обезбеди унгарските енергетски потреби, а договорот со „Газпром“ умерено ќе помогне против зголемувањето на цените на енергијата, што се чувствува и во Европа.
Со Унгарија договорен е пренос на вкупно 4,5 милијарди кубни метри, додека „Гаспром“ годишно извезува околу 180-200 милијарди кубни метри во Европа во целина. Со други зборови, унгарскиот договор е од релативно мала важност од руска гледна точка.
Од 2006-2008 година, Гаспром потпиша неколку големи договори. Бидејќи овие договори сега истекуваат, се очекуваат неколку нови зделки во годините што доаѓаат. Се разбира, постојат земји, кои се многу зависни од рускиот гас и овие земји се залагаат за обновување на договорот. Можеби единствениот исклучок е Полска, која подвлече дека нема намера повторно да преговара со „Гаспром“ по истекот на актуелниот договор во 2022 година. Полска сака да се оддалечи од рускиот гас, со потпишување договор со Норвешка и изградба на терминали за течен природен гас. Меѓутоа, Полска не ја донесе оваа одлука врз основа на економски или енергетски политики, туку на безбедносни политики.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *