Француско-Германски сојуз во изведба на вертикални соларни системи

Published by Zoran Mitreski on

Францускиот енергетски гигант Total и германскиот старт-ап Next2Sun ги здружија силите за развој на вертикални PV решенија за францускиот пазар. Тотал со својата нафтената група планира да го користи решението во агроволтаични проекти.
Францускиот енергетски провајдер „Total“ и германскиот старт-ап „Next2Sun“ потпишаа договор со кој се предвидува ексклузивно распоредување на решението „Next2Sun“, технологија за вертикална монтажа на двофацијални фотонапонски панели, на францускиот пазар, со исклучок на регионот Алзас.
Монтажната структура на Next2Sun им овозможува на вертикално инсталираните панели да го искористат инцидентното сончево зрачење од нивната предна и задна страна и да понудат максимални перформанси за време на зголемената потрошувачка, во зори и доцните попладневни часови. Системот зафаќа многу мал простор и лесно се интегрира меѓу отворен простор и разни инфраструктури што е идеална комбинација во агроволтаична примена.
„Тотал“, кој неодамна ја објави својата обврска кон агроволтаиката, потпишувајќи партнерство со групата земјоделски задруги „ИнВиво“, има намера да ја зајакне својата активност во овој сектор.
„Тотал квадран“ е убеден дека оваа иновативна технологија ќе даде суштински придонес во управувањето со земјоделското земјиште со намалување на конкуренцијата помеѓу употребите “, рече Тиери Мулер, генерален директор на Тотал квадран. „Ова партнерство е дел од нашата цел да работиме во соработка со учесниците во земјоделскиот сектор со цел да се распоредат 500 MW агроволтаични инсталации до 2025 година“.
Германскиот старт-ап Next2Sun започна кампања за собирање средства на платформата Econeers која ќе заврши за десет дена. До денес, собрани се 500 000 евра. Сепак, компанијата се надева дека ќе го удвои барем ова за да собере 1 милион евра.
„Тотал квадран“ соопшти на почетокот на март дека има за цел да инсталира скоро 500 мегавати соларен капацитет на земјоделско земјиште до 2025 година, за да се генерира доволно енергија за да се задоволи побарувачката на повеќе од 500.000 луѓе. „Убедени сме дека соработката помеѓу енергетските компании и засегнатите страни во земјоделскиот сектор може да го промовира растот на обновливите извори на енергија на начин што ќе им користи на сите засегнати страни“, рече тогаш Мулер.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *