Фотоволтаични – термички панели од Кина

Published by Zoran Mitreski on

Развиен од кинескиот специјалист SolarMaster, панелот се продава во четири различни верзии со фотоволтаичен излез кој се движи од 340 до 545 W и сончева топлинска моќност од 910 до 1.436 W. Кинескиот производител на соларни панели SolarMaster Technology Co. Ltd. неодамна разви фотоволтаично-термички (PVT) панел кој може да се користи за станбени и комерцијални инсталации.
„Ние купуваме фотоволтаични панели од големи производители како што е Longi Solar и го правиме термичкиот дел, комбинирајќи ги термалните и PV единиците во целиот PVT панел“, изјави портпаролот на компанијата за списанието pv. „Имаме капацитет да произведуваме 50.000 панели годишно.
Панелот се продава во четири различни верзии со фотоволтаичен излез кој се движи од 340 до 545 W и сончева топлинска моќност од 910 до 1.436 W.
Најмалиот уред е со големина од 1956 x 992 mm и бруто површина од 1,95 m2, додека најголемиот панел е со димензии 2256 x 1133 mm и има бруто површина од 2,56 m2.
Бројот на соларни ќелии по модул варира од 72 до 144, а нивната големина се движи од 156 x 156 mm до 182 x 91 mm, во зависност од големината на панелот.
Што се однесува до PV единицата, нејзината ефикасност на конверзија на моќта се протега од 17,8 до 21,3% и нејзиниот температурен коефициент е -0,39% по Целзиусов степен. Напонот на отворено коло се движи од 47,5 до 49,6 V, а струјата на куса врска е помеѓу 9,22 и 13,22 А. Модулот може да се користи со максимален системски напон од 1.000 V. Термичката единица има топлинска ефикасност од 70% и внатрешен капацитет на течност од 1,8 до 2,3 L. Максимално дозволениот притисок е 10 бари.
Модулот е изработен со предно калено стакло од 3,2 mm, рамка изработена од легура на алуминиум 6005-T5 и оценета за товарење снег до 298 kg/m2.
„Сончевиот топлински дел може да се поврзе со работна станица што комбинира пумпа и контролер и резервоар за вода под притисок за да стане комплетен соларен систем за топла вода под притисок“, изјави производителот, истакнувајќи дека може да се додаде и дополнителен гасен котел или топлинска пумпа како резервниот систем за греење да продолжи да ја загрева топлата вода од резервоарот за вода во случај времето да не е добро или за време на студена зима.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *