Фотоволтаичен покрив за автопат

Published by Zoran Mitreski on

Истражувачи од Германија и Австрија тестираат како фотоволтаични покриви можат да бидат распоредени покрај автопатите. Првиот пилот проект се планира да се спроведе почнувајќи од оваа есен.
Демонстраторот се состои од PV систем со кровна површина 10x17m што треба да се инсталира на челична конструкција околу 5,5 метри над патот. Изградбата на пилот-проектот се очекува да започне оваа есен и неговите операции потоа ќе се следат околу една година. Врз основа на стекнатото искуство, може да се спроведат понатамошни пилот апликации.
Проектот е дел од заедничкото истражување за изградба на патишта спроведено од Германија, Австрија и Швајцарија. „Со истражувачкиот проект, сакаме да го развиеме потенцијалот на автопатите за производство на обновливи енергии“, објасни Штефен Билгер, германски државен секретар во Сојузното Министерство за транспорт. Тој потенцираше дека поставувањето на покрив на автопат е посебен технички предизвик заради брзиот сообраќај под него. „Но, треба да се продолжи со визијата за користење на област што е веќе запечатена, за производство на енергија што е потребна за електричните возила“, рече Билгер.
Германското Федерално Министерство за транспорт истакна дека градењето на PV системи над патиштата е значително поскапо од PV-те на стандардните покриви или соларни постројки поставени на земја. Во случај на несреќа на патот одоздола, потпорната конструкција мора да биде заштитена од можен удар од возилата, за да не се сруши.
За да бидат работите уште полоши, од должината од 80 метри, таквите потпорни конструкции треба да се класифицираат слични како тунелите, каде конструкцијата треба да исполнува уште поголеми безбедносни барања.
Иако модуларната конструкција на демонстраторот има некои предности во однос на трошоците, не се очекува широко распространета употреба на соларни покриви над автопатите на среден рок, според Министерството. За споредба, сè уште постои голем потенцијал за области на кои обновливата енергија може да се генерира поевтино. Но, за посебни, локално ограничени области на примена, експертите гледаат можна употреба на соларен покрив над автопатите.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *