Фотонапонски системи за своите домови и полначи за електрични возила

Published by Zoran Mitreski on

Се повеќе сопственици на куќи планираат поголема соларна инсталација. Тоа е затоа што тие сакаат да ја наполнат сончевата енергија во батериите на нивните електрични возила.
Во Германија, сегментот на ФВ системи на покриви на самостојни и полусамостојни куќи повторно ќе доминира во новите градби оваа година. Ова е еден од резултатите од тековната анализа на пазарот на EUPD Research. Според оваа анализа, уделот на системите со моќност до 15 киловати ќе се зголеми на 36 отсто од вкупното додадено производство. За споредба: минатата година овој удел беше 30 проценти.
Додека апсолутното зголемување на моќноста на системите меѓу пет и десет киловати стагнира, растечкиот удел на малите системи главно е во корист на класата на излезна моќност помеѓу десет и 15 киловати. Ова го прави јасно: системите стануваат се поголеми.
Пазарните експерти во EUPD Research го припишуваат ова на електрификацијата на другите енергетски сектори во домот, како што се греењето и мобилноста. Многу сопственици на куќи кои одлучуваат да инсталираат соларен систем, сакаат да имаат и приватна станица за полнење кога купуваат електрично возило. Секако, сончевата енергија би требало да се влева во батериите на автомобилот преку оваа станица.
Така, 95 отсто од сопствениците на куќи кои веќе имаат соларен систем, исто така, би решиле да купат своја станица за полнење кога купуваат електрично возило. Дури 80 отсто од оние кои планираат да инсталираат соларен систем оваа година сакаат и своја станица за полнење. Всушност, 77 отсто од сопствениците на куќи кои планираат да купат соларен систем во следните неколку години имаат поглед на сопствената станица за полнење. Дури и 69 отсто од оние кои досега немаат намера да купат соларен систем, сепак би поставиле станица за полнење веднаш доколку купат електрично возило.
Овие резултати сугерираат дека сопствениците на куќи сакаат да го користат сончевиот систем не само за потрошувачка на електрична енергија во нивните домови, туку и за полнење на сопственото електрично возило – со можност самите тие да можат да ја трошат електричната енергија од поголем сончев систем. Според тоа, инвестирањето во сопствен фотоволтаичен систем го стимулира и купувањето електрично возило, објаснува Мартин Амон, управен директор на EUPD Research.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *