ЕУ размислува за намалување на патарините за камиони со нула емисија

Published by admin on

 

Министрите за транспорт на Европската Унија се согласија за нов систем на патарина што ќе им даде на камионџиите попуст на цената од најмалку 50% доколку користат возила без емисија на штетни гасови.
Според новиот систем на цени усвоен на почетокот на неделава, „На камионите со фосилни горива ќе им се наплаќа патарина врз основа на нивните емисии на СО2, со што поефикасните тешки товарни возила ќе плаќаат помалку“, пренесуваат „Транспорт и животна средина“ од Брисел.
„Доколку биде договорен од парламентот на ЕУ, новиот закон за Евровинетка ќе го забрза преминот кон товарот со нула емисии и ќе помогне во ублажувањето на загадувањето на воздухот во градовите.
„Ова е чекор напред во патарината за зелени товарни возила“, рече менаџерот за товарни возила T&E, Џејмс Никс. „Тешките товарни возила ќе мораат да плаќаат повеќе ако испуштаат повеќе, а превозниците кои инвестираат во камиони без емисии ќе видат дека нивните трошоци паѓаат. Никс ги повика парламентарците да го прошират новиот систем за покривање на бучавата и загадувањето на воздухот и да го засноваат на принципот „загадувачот плаќа“.
Врз основа на досегашната дискусија, T&E вели дека големи попусти од најмалку 50% за електрични и водородни камиони ќе стапат на сила во април 2023 година, со дозвола земјите да ја зголемат заштедата на 100% за камиони со нулта емисија до крајот на 2025 година, за да после тоа максимумот ќе падне на 75%.
Новите правила ќе стапат на сила на континент каде камионите сочинуваат 23% од емисиите во транспортот, а патарините може да достигнат дури 25.000 евра по возило, или околу една четвртина од трошоците за сопственост.
Електричните камиони за регионална испорака стануваат сè по достапни а попустите за патарина ќе помогнат да се забрза транзицијата кон електронска мобилност со намалување на трошоците за превозниците кои ги купуваат.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *