Египет стравува од недостиг на вода и бара помош од глобалната заедница

Published by Zoran Mitreski on

Претседателот Абдел Фатах Ал Сиси се бори да ги извлече Египќаните од водната сиромаштија. Според ОН, стандардната линија на сиромаштија е годишно учество помало од 1.000 кубни метри по лице, додека Египет располага со помалку од 600 кубни метри по лице.
Кризата со вода е несомнено најголемата грижа за режимот на Сиси. Земјоделскиот сектор, сепак, сочинува околу една четвртина од бруто домашниот производ на земјата. За да се зачува тој сектор, владата ги охрабрува земјоделците да заштедат вода со усвојување на методите за наводнување капка по капка. Експертите и официјалните лица велат дека методот на земјоделство е поодржлив отколку наводнувањето со поплавување, старомоден метод кој се состои од наводнување на целата површина на полето. Убедувањето на земјоделците да направат смена во нивните навики е постојан предизвик на владата.
Високата стапка на наталитет е уште едно големо прашање поврзано со недостигот на вода.
Во Египет, популацијата расте за два процента годишно, додека климатските промени се закануваат да ја намалат количината на вода што тече од Нил. Таа равенка може да ја дестабилизира земјата и да доведе до воени немири.
Но, најголемата загриженост на Сиси е дека Големата ренесансна брана во Етиопија (ГЕРД) негативно ќе влијае на учеството на Египет во водата од Нил. Етиопија смета на ГЕРД да произведе повеќе од двојно повеќе од сегашното производство на електрична енергија, што е потребно за да ги издигне своите граѓани од сиромаштија и да стане главен економски играч во рогот на Африка.
Но, најголемата загриженост на Сиси е дека Големата ренесансна брана во Етиопија (ГЕРД) негативно ќе влијае на учеството на Египет во водата од Нил. Етиопија смета на ГЕРД да произведе повеќе од двојно повеќе од сегашното производство на електрична енергија, што е потребно за да ги издигне своите граѓани од сиромаштија и да стане главен економски играч во рогот на Африка.
Како што се зголемуваат тензиите, Египет, Етиопија и Судан – кои исто така ќе бидат под влијание на браната – се обидоа да постигнат компромис. Имаше очигледен чекор напред кога тие ја потпишаа Декларацијата за принципите во март 2015 година. Сепак, Етиопија подоцна тврди дека ДП го нарушила нејзиниот суверенитет и го откажа договорот.
Осама Салам, експерт за вода во Агенцијата за животна средина во Абу Даби, за Ал-Монитор изјави дека Египет треба да се пофали за инвестирање во неконвенционални водни ресурси. „Би било големо достигнување доколку Египет успее да ја десолинира морската вода за да ги задоволи потребите на крајбрежните управи и да ја покрие идната побарувачка за вода за пиење“, рече тој
Времето ќе покаже дали поради спорот со водата ќе значи нови воени конфликти.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Vasil Pop Georgievski, Biliana Toncheva and 27 others
1 Share
Like

Comment
ShareEgipe
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *