Египет постанува од нафтен во соларен гигант за електрична енергија

Published by admin on

 

Амеа Пауер Лтд, инвестициска компанија со седиште во Обединетите Арапски Емирати, ќе ја зголеми големината на својот PV проект во Ком Омбо, во јужен Египет, од 200 на 500 MW.
Дополнителните 300 MW ќе бидат лоцирани на истата локација на соседната парцела.
Целокупната енергија создадена од овој моќен систем ќе биде продадена на египетската компанија за пренос на електрична енергија ЕЕТС.
Според медиумот со седиште во Јордан, Менагн, тарифата на произведена електрична енергија сеуште е тема на преговори али се очекува да биде околу 0.0248 USD/kWh.
Во Ком Омбо, во моментов има уште 200 MW фотоволтаичен проект во развој од саудискиот енергетски гигант ACWA.
Компанијата го обезбеди проектот на тендер одржан во 2018 година, на кој ја достави најниската понуда од 0,02752 USD/kWh. Оваа централа ќе се наоѓа на слободно суво земјиште на 60 km северно од градот Асуан, во непосредна близина на PV постројка од 26 MW, развиена од енергетската компанија НРЕА, и исто така 17 km северно од сончевиот комплекс Бенбан 1.8 GW, каде што има ACWA Power веќе развиени соларни 120 MW.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *