Дрон направен за гаснење да фрла бомби врз шумски пожари

Published by Zoran Mitreski on

Една од добрите работи на беспилотните летала е фактот дека тие можат безбедно да летаат во услови што би се покажале опасни за авионите со екипаж. Како најефектен се смета беспилотниот хеликоптер JC260, бидејќи е дизајниран да се бори со шумски пожари.
Создаден од кинескиот производител QilingUAV, JC260 може да биде опремен со две „бомби за гаснење пожар“, исполнети со ретардантност кој е производ за гаснење, направен од оваа компанија со можност да се фрла одделно или во пар.
Секоја од бомбите, наводно, може да покрие пламена површина од 50 кубни метри.
Подигнувањето е обезбедено со два сета на сечила на роторот против ротирање, со дијаметар од 3,6 метри. Тие се придвижувани од два бензински мотори со 34-КС, кои го одведуваат авионот до потребната дестинација со брзина на крстарење од 100 километри на час.
Со еден резервоар на гориво може да лета од од три до четири часа.
Оператор од земја со помош на далечински управувач го управува дронот во реално време, врз основа на видео сигналот добиен од неговите камери.
Преку едноставен систем со еден клик на далечинскиот управувач се користи за фрлање бомби.
Дронот има должина од 2,8 метри и способност да пренесува 260 кг. вклучувајќи ја и својата сопствена тежина.
И како споредна забелешка, постојат системи интегрирани во дрон кои се дизајнирани да ги процени шумските пожари, и со додаток за фрлање пламен кој предизвикува контролирани опожарувања со цел да се спречат вистински шумски пожари.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *