Доаѓаат милиони електрични автомобили, што ќе се случува со мртвите батерии

Published by Zoran Mitreski on

Исечканата батерија на електрично возило може да даде метали што може да се рециклираат, но честопати е поевтино за производителите на батерии да користат нови материјали.
Пакетот батерии на Tesla Model S е подвиг на сложено инженерство. Илјадници цилиндрични ќелии со компоненти избрани од целиот свет ги трансформираат литиумот и електроните во доволна енергија за да го придвижат автомобилот стотици километри, повторно и повторно, без емисии на издувни гасови. Но, кога батеријата доаѓа до крајот на својот век на траење, нејзините зелени придобивки избледуваат.
Ако заврши во депонија, нејзините клетки можат да ослободат проблематични токсини, вклучително и тешки метали. Рециклирањето на батеријата може да биде опасна работа, предупредува научникот за материјали Дана Томпсон од Универзитетот во Лестер.
Ако исечете премногу длабоко во ќелијата на Тесла или на погрешно место, може да има краток спој, како и согорување и ослободување на токсични испарувања.
Ова е само еден од многуте проблеми со кои се соочуваат истражувачите, вклучително и Томпсон, кои се обидуваат да се справат со проблемот што се појавува: како да се рециклираат милиони батерии на електрични возила, што производителите очекуваат да ги произведат во следниве неколку децении. Тековните батерии за ЕВ „засега не се дизајнирани да се рециклираат“, вели Томпсон, научен соработник во институцијата Фарадеј, истражувачки центар фокусиран на проблеми со батерии во Велика Британија.
Тоа не беше голем проблем кога ЕВ се во мал број, но сега оваа технологија зема голем залет. Неколку производители на автомобили соопштија дека планираат да ги укинат моторите со согорување во рок од неколку децении, а аналитичарите од индустријата предвидуваат најмалку 145 милиони електрични возила да бидат на пат до 2030 година, за разлика од само 11 милиони минатата година. „Луѓето почнуваат да сфаќаат дека ова може да постани сериозен глобален проблем“, вели Томпсон.
Владите се обидуваат да бараат одредено ниво на рециклирање. Во 2018 година, Кина воведе нови правила насочени кон промовирање на повторна употреба на компонентите на ЕВ батеријата. Европската унија се очекува да ги финализира своите први барања оваа година. Во Соединетите држави, федералната влада допрва треба да ги унапредува мандатите за рециклирање, но неколку држави, вклучително и Калифорнија – најголемиот пазар на автомобили во нацијата, истражуваат поставување на свои правила.
Усогласувањето нема да биде лесно. Батериите многу се разликуваат во хемијата и конструкцијата, што го отежнува создавањето ефикасни системи за рециклирање, а клетките често се држат заедно со цврсти лепила што го отежнува разделувањето. Тоа придонесува за економска пречка: Честопати е поевтино за производителите да купуваат свежо обработени метали отколку да користат рециклирани материјали.
Типично, главниот пакет од батериите содржи неколку модули, секој од нив е конструиран од бројни помали ќелии. Внатре во секоја ќелија, атомите на литиум се движат низ електролит помеѓу графитна анода и катоден лист составен од метален оксид.
Батериите обично се дефинираат според металите во катодата. Постојат три главни типа: никел-кобалт-алуминиум, железо-фосфат и никел-манган-кобалт.
Инженерите можеби ќе можат да конструираат роботи кои ќе можат да го забрзаат расклопувањето на батериите, но лепливите проблеми остануваат дури и откако ќе се влезе во ќелијата. Тоа е затоа што се користат повеќе лепила за да се одржат анодите, катодите и другите компоненти. Еден растворувач што рециклерите го користат за растворање на катодни врзива е толку токсичен што Европската унија воведе ограничување за неговата употреба, а Агенцијата за заштита на животната средина на САД минатата година утврди дека тоа претставува „неразумен ризик“ за работниците.
Нациите што се придвижуваат да усвојат слични политики се соочуваат со трнливи прашања како што се кој треба да сноси примарна одговорност околу рециклирањето. „Дали е тоа наша одговорност затоа што сме купиле ЕВ или е одговорност на производителот затоа што тие го направија и ни го продаваат?“
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *