Декарбонизација во бившите ЈУ републики

Published by Zoran Mitreski on

Нема многу простор за варијации – декарбонизацијата е единствената прифатлива опција за сите така да и ЕУ ја насочи својата целокупна политика во оваа насока.
Србија бргу го реформира својот енергетски сектор, Македонија објави крај на употребата на јаглен, Албанија напредува со фотоволтаични аукции, Црна Гора одлучи да не оди во новиот блок на ТЕЦ Плевља, што е слично на усвојување програма „престанете да користите јаглен“.
Косово го раскина договорот за изградба на нова термоцентрала а во БиХ можеме да видиме неверојатни промени во перцепцијата на јавноста.
Се очекува да се воведи данок за емисии на јаглерод диоксид. Србија, Косово, Босна и Херцеговина имаат најсилни сектори на термоцентрали на јаглен, така да транзицијата ќе биде најтешка во овие републики.
Општина Бановиќи, така да се каже симбол на јагленот, која пред една година гневно побара државна поддршка за изградба на нова термоцентрала, денес сака да стане првата „без јаглерод“ локална заедница во БиХ.
Декарбонизацијата во бившите ЈУ републики, не е доведена во прашање за никого, нема договор само за темпото на изведба.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДНА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *